Nieuws

Ruimtecargo krijgt naam van Belgische wetenschapper

Geplaatst op 17-02-2012 om 11u00 door Bert Carrein - 7417 keer gelezen
Nieuws

De vijfde Europese ruimtecargo (ATV) krijgt de naam van de Belgische natuurkundige Georges Lemaître, meldt het Federaal Wetenschapsbeleid. ATV is één van de toonaangevende deelnames van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en België in het Internationaal Ruimtestation ISS. Het werd een traditie die ruimtecargo's de naam van beroemde Europese wetenschappers en visionairen te geven.

Zo kregen de eerste twee gelanceerde exemplaren de namen Jules Verne en Johannes Kepler. De derde, waarvan de lancering met een Ariane-5 draagraket op stapel staat, werd in Edoaordo Amaldi omgedoopt en de vierde in Albert Einstein.

De jongste telg in deze familie, ATV-5, krijgt op voorstel van de Belgische delegatie bij ESA de naam van Georges Lemaître, de vader van de Big Bang-theorie.

"België heeft sinds het prilste begin een sleutelrol gespeeld in het Europese ruimtevaartavontuur. Zijn bijdrage aan de programma's en activiteiten van het ESA in het algemeen, en aan het Internationale Ruimtestation in het bijzonder, is voor zowel België als het ESA een succes gebleken. Door ATV-5 naar Georges Lemaître te noemen, eren we een Belgisch wetenschapper van wereldklasse die cruciaal geweest is voor onze kennis over de oorsprong van het heelal", aldus directeur-generaal Jean-Jacques Dordain van ESA.

De naamgeving toont volgens federaal wetenschapsminister Paul Magnette aan dat het werk en verwezenlijkingen van Lemaître "niet vergeten zijn en zo vele tientallen jaren later nog steeds relevant zijn".

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De Jules Verne bij het ISS.

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour komt terug naar huis
Lees ook: Innovatie in lucht- en ruimtevaart gaat traag
Lees ook: japan wil zich in de ruimte verdedigen
Lees ook: Protonraket met Noorse satelliet gelanceerd
Lees ook: Stardust geland!
Lees ook: Voedsel uit organische afvalstoffen in ruimtevaart?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.