Nieuws

VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten

Geplaatst op 22-02-2012 om 20u00 door Bert Carrein - 38872 keer gelezen
Nieuws

De legendarische Amerikaanse astronaut John Glenn heeft gisteren op de verjaardag van zijn historische vlucht een bemande Maanbasis als te duur bestempeld. Ook uitte hij felle kritiek op het Amerikaanse ruimtevaartbeleid. Dat meldde de gezaghebbende krant Florida Today.

Glenn werd op 20 februari 1962 de eerste Amerikaan die echte banen rond de Aarde draaide, bijna een jaar nadat Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte was geworden. Iets daarvoor was de Sovjet Joeri Gagarin al de eerste mens in de ruimte, en hij was meteen al goed voor een omloop.

Glenn noemde op een forum van de NASA aan de Ohio State University in Columbus een Maanbasis "geen doordachte uitgave", als niet geweten is wat men er precies kan doen. Met robotica valt meer te doen, en de VS moet eerst alles uit robots halen alvorens aan een Maanbasis te denken. Glenn, voormalig Democratisch senator voor Ohio, floot daarmee de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich terug.

Glenn haalde zwaar uit naar het feit dat de VS nu voor reizen naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS helemaal afhankelijk zijn van de Russen. Niet alleen moet Washington betalen voor een zitje in de Sojoez, bij een probleem met de Sojoez-vloot is er zelfs geen bemand transportmiddel meer naar de spacemeccano. Het op stal zetten van de shuttlevloot was "een zeer, zeer, zeer domme beslissing", dixit Glenn.

De negentigjarige ex-astronaut zei dat de VS zich nu moeten richten op onderzoek in het ISS, "dat trouwens de hele mensheid ten goede kan komen".

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nu officieel: Er is water op de Maan gevonden!
Lees ook: NASA test kernenergie voor permanente maanbasis
Lees ook: Indiase sonde Chandrayaan-1 in baan rond Maan
Lees ook: NASA gaat water op de maan zoeken
Lees ook: NASA wil in 2020 starten met maanbasis
Lees ook: Het Apollo complot: landing op de maan een hoax of niet?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.