Nieuws

Bestaan van waterwereld buiten het zonnestelsel bevestigd

Geplaatst op 22-02-2012 om 13u05 door Bert Carrein - 7064 keer gelezen
Nieuws

Astrofysici hebben de ontdekking bevestigd van een nieuw type planeet: voornamelijk samengesteld uit water en omgeven door een dikke en vochtige atmosfeer.

De astrofysici baseerden zich voor hun conclusie op het onderzoek naar de exoplaneet GJ 1214b, die zich buiten ons zonnestelsel bevindt en in 2009 ontdekt werd met de Hubble-telescoop.

Tot nu werd er uitgegaan van drie type planeten: de terrestrische planeten met een rotsachtig oppervlak (zoals de Aarde, Mercurius, Venus en Mars), de gasreuzen (Jupiter en Saturnus) en de ijsreuzen (Uranus en Neptunus).

'GJ 1214b lijkt niet op een van de planeten die we kennen', zegt astronoom Zachory Berta, van het centrum voor astrofysica Harvard Smithsonian. 'Een groot deel van de massa bestaat uit water'.

GJ 1214b is ongeveer 2,7 keer zo groot en ongeveer 7 keer zo zwaar als de Aarde. Daarmee behoort hij tot een klasse van exoplaneten die 'super-Aarde' worden genoemd. Zijn moederster staat op ongeveer 40 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Slangendrager. De afstand van GJ 1214b tot zijn ster bedraagt 'slechts' 2 miljoen kilometer, waardoor de temperatuur er wellicht 232 graden Celsius zal bedragen.

Door die hoge temperatuur en druk zou het water er zich in een vreemde vorm bevinden die voor ons exotisch en buitenaards lijkt. Zo kan er bijvoorbeeld 'heet ijs' of 'supervloeibaar water' op de planeet voorkomen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT
Lees ook: Een tweede Aarde op slecht 4 lichtjaar?
Lees ook: Een wereld met twee zonnen
Lees ook: Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Lees ook: Deep Impact zoekt naar exoplaneten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.