Nieuws

Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet

Geplaatst op 03-08-2012 om 15u10 door Bert Carrein - 10844 keer gelezen
Nieuws

Na een vlucht van meer dan acht maanden zal de ruimtesonde 'Curiosity' landen in de Galekrater. Een nieuw hoofdstuk in meer dan vijftig jaar exploratie van de Rode Planeet. Want nu speurt een robot ter grootte van een compacte wagen — boordevol hightech — het marsoppervlak af met als doel om nog meer kennis te vergaren over Mars.

Negen jaar

Negen jaar geleden werd voor het eerst studie gedaan rond de marsmissie die eigenlijk begint vanaf maandag. In 2004 startten de studies, om met de eigenlijke ontwikkeling van de ruimtesonde te beginnen in 2005. Daarna heeft het nog meer dan zes jaar geduurd vooraleer Curiosity kon gelanceerd worden op 26 november 2011. En nu komt de landing van dit nieuw staaltje hightech steeds meer in zicht.

Scroll naar beneden om verder te lezen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De Galekrater met de landingsplaats van Curiosity.

Enkele cijfers over Mars

De (dichtste) afstand tussen onze eigen planeet en Mars bedraagt zo'n 55.758.000 kilometer. Aangezien Mars toch wel een eindje verder weg van de zon staat dan de aarde, duurt een jaar daar ook heel wat langer: 687 dagen om precies te zijn. Ook de temperaturen liggen op Mars heel wat lager. Terwijl de temperaturen op aarde kunnen schommelen tussen -60°C en +45°C, schommelen ze op Mars tussen -140°C tot maximum +20°C. Toch kan er bij de maxima theoretisch geen vloeibaar water voorkomen. Toch geen 'zuiver' vloeibaar water.

Doordat Mars véél kleiner is dan de aarde (bijna de helft, de diameter bedraagt 6.752 kilometer), is er ook veel minder zwaartekracht om de atmosfeer vast te houden. Zo is de gaslaag rondom de planeet 100x dunner dan bij ons.

De Curiosity

De marsmissie Curiosity — officieel 'Mars Science Laboratory' — heeft drie grote doelen. In de eerste plaats wil men met deze marsmissie nog meer te weten komen over het klimaat en de geologie van de Rode Planeet, maar natuurlijk gaat de zoektocht naar leven en het voorkomen van vloeibaar water in het verleden ook verder. Ook moet er onderzoek worden verricht naar verdere mogelijkheden voor exploitatie en om Mars nog verder te ontdekken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws1 SAM Dit instrument zoekt naar koolstof en methaan, twee elementen die worden geassocieerd met leven.
2 Hand Lens Imager Na de rotshamer is dit toestel het belangrijkste 'wapen' van een geoloog: het identificeert mineralen in rotsen.
3 Spectrometer Dit meet chemische bestanddelen in rotsen.
4 CHEMCAM Schiet met laser stukken steen los om de eigenschapen van het gesteente na te gaan.[/e]
5 RAD Het toestel, even groot als een toaster, meet de radioactiviteit op het oppervlak. (RAD = Radiation Assessment Detector)

De landing

De landing van de sonde gebeurt in verschillende fases. Curiosity 'schiet' aan een duizelingwekkende snelheid van 21.000 km/u de atmosfeer van Mars binnen. Vanaf dan wordt het hitteschild gebruikt om de sonde te beschermen tegen de hitte die ontstaat bij de wrijving met de atmosfeer — ook al is die 100x dunner dan de aardse gaslaag.

Al veel lager — op een hoogte van zo'n 11 kilometer — moet een parachute de sonde afremmen tot 1.450 km/u. Daarna wordt op acht kilometer hoogte het hitteschild afgeworpen en heeft Curiosity, als alles volgens plan gaat tenminste, nog een snelheid van 450 kilometer per uur. De snelheid blijft zakken en op een hoogte van 1.600 meter bij 290 km/u kan de Curiosity al beginnen met het nemen van foto's: Een camera onderaan schiet gedurende 2 minuten voor de landing maar liefst 5 plaatjes per seconde.

Meer en meer komt de landing in zicht. Plots wordt de parachute afgeworpen en op 250 meter schieten acht krachtige raketmotoren in werking die zorgen voor stabiliteit. Tenslotte blijft de sonde nog even hangen boven het oppervlak en zal een kraan de Marsjeep van 900 kilogram laten zakken naar beneden. Als de Rover eenmaal de grond raakt, worden de verbindingsdraden tussen de Rover en de sonde zo snel mogelijk met kleine explosieven losgekoppeld waarna de nog steeds vliegende sonde even verder gecontroleerd crasht. Nu kan de Curiosity beginnen aan zijn taak.

Wil je deze spannende en spectaculaire landing volgen van dichtbij? Kijk dan maandag zeker live mee op desterrent.net! De landing wordt live uitgezonden op de startpagina vanaf 7 uur.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Curiosity komt terecht in de buurt van Mars.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Er worden nog enkele baancorrecties uitgevoerd zodat de ruimtesonde de landing goed kan inzetten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Curiosity komt in aanraking met de atmosfeer. Het hitteschild kan zijn werk doen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
het hitteschild is afgeworpen en als de sonde al ver genoeg gedaald is kan de parachute worden geopend om af te remmen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De parachute wordt afgeworpen en de raketmotoren schieten in werking. De sonde stabiliseert zich en het oppervlak komt steeds meer in zicht.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Op een bepaalde hoogte laat een kraan de Rover zakken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Eenmaal de marsjeep de grond raakt, worden de verbindingskabels losgekoppeld met kleine explosieven. Het vliegend gedeelte crasht een eindje verderop.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Curiosity kan beginnen aan zijn langverwachte missie.

Bekijk het volledige filmpje van hoe de landing er zou moeten uitzien.

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vloeibare Barchan Zandduinen op Mars
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: Belgische Umicore opnieuw op Mars
Lees ook: Europese marsverkenner ExoMars
Lees ook: Overstroming op Mars verklaard?
Lees ook: Atmosfeer wordt warmer door stofstorm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.