Nieuws

Opwarming van de Aarde wordt niet door de Zon veroorzaakt

Geplaatst op 20-07-2007 om 20u20 door Bert Carrein - 2033 keer gelezen
Nieuws

De ongekend snelle opwarming van de aarde gedurende de afgelopen 25 jaar wordt niet veroorzaakt door een ongewone activiteit van de zon. Dat concluderen twee toonaangevende onderzoekers in het Britse wetenschappelijke maandblad Proceedings of the Royal Society A, waarover nrc next vandaag bericht. Uit het recent gepubliceerde onderzoek blijkt dat metingen tot 1985 wel wijzen op een heviger activiteit van de zon, maar dat die daarna juist afneemt, waardoor de aarde had moeten afkoelen.

De opwarming van de planeet is echter ook sindsdien onverminderd doorgegaan. Een 'naijleffect' van de verhevigde zonneactiviteit is niet aannemelijk. Mike Lockwood van het Rutherford Appleton-laboratorium in Engeland en Claus Fröhlich van het Zwitserse meteorologische observatorium in Davos selecteerden voor de periode na 1975 de betrouwbaarste metingen aan zonne-eigenschappen die er in het klimaatdebat toe doen: aantallen zonnevlekken, totale hoeveelheid zonnestraling, magnetische invloed en onderdrukking van kosmische straling. Gecorrigeerd voor conjuncturele fluctuaties wijzen die uit dat de zon sinds 1985 minder actief is geworden.

Het is wel aannemelijk dat een verandering in zonneactiviteit in de afgelopen eeuwen invloed heeft gehad op het klimaat op de aarde, noteren de auteurs, zelfs tussen 1900 en 1950. Maar de geconstateerde trendbreuk sluit uit dat de moderne opwarming door een veranderende zon valt te verklaren. De bewering dat de aarde vooral zou opwarmen door verhoogde zonneactiviteit en kosmische straling is met dit onderzoek in één klap van tafel geveegd. Deze alternatieve theorie voor de opwarming van de aarde is volgens onderzoekers Lockwood en Fröhlich dan ook 'onzin'.

In de spraakmakende tv-documentaire "The Great Global Warming Swindle" (donderdag 12-07-07, 20.25u., Nederland 3) werden de verklaringen van Al Gore over klimaatverandering in twijfel getrokken en wordt verhoogde zonneactiviteit genoemd als mogelijke oorzaak voor de opwarming. De makers van de tv-documentaire tonen slechts de zonneactiviteit tot 1980. 'Dat is liegen door feiten weg te laten,' verklaart Lochwood tegenover nrc next.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opwarming geen probleem volgens Spaanse oppositie
Lees ook: VS tekent akkoord over uitstoot broeikasgassen
Lees ook: Duitse regering heeft ambitieus klimaatprogramma
Lees ook: Eerste verband tussen Groenland en opwarming
Lees ook: Wantrouwen in klimaatonderhandelingen
Lees ook: Nieuwe technologie voor aanpak klimaatsverandering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.