Nieuws

Curiosity met succes op Mars geland!

Geplaatst op 06-08-2012 om 09u32 door Bert Carrein - 1780 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse robotjeep Curiosity is vanochtend met succes op Mars geland. Zo heeft de NASA meegedeeld vanuit het controlecentrum in Pasadena, in de Amerikaanse staat Californië. De landing vond plaats om exact 7.31 uur Belgische tijd in de Galekrater op de Rode Planeet. Enkele minuten later stuurde het karretje al de eerste foto's van Mars naar de aarde. De Curiosity zal de komende twee jaar zoeken naar sporen van leven op Mars.

De landing duurde zeven delicate en spannende minuten lang en verliep uiteindelijk volledig volgens plan. In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity, kwamen er dit keer geen luchtkussens aan te pas, maar wel een valscherm, stuurraketjes en een kraan.

Net na de landing brak in het controlecentrum van de NASA een luid applaus en gejuich los. Enkele minuten later liepen al de eerste foto's van de Curiosity op Mars binnen. De beelden tonen de horizon van de Rode Planeet en erg veel stof, dat door de landing van de robotjeep is opgedwarreld.

De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto was acht maanden onderweg en heeft een afstand van 567 miljoen kilometer afgelegd. Het project heeft circa 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost. Er zijn tien apparaten aan boord, onder meer om stenen en de bodem van Mars te analyseren. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

Twee jaar lang gaat het voertuig het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto's nemen.

De precieze werkplek van de Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest. Voor zijn onderzoek gaat de Curiosity een 5 kilometer hoge berg midden in de krater oprijden. Die berg zou zijn gevormd door afzettingen van het stromende water. De lagen van de berg zijn "een geschiedenisboek" van Mars, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de landing van de Curiosity op Mars intussen een "historisch moment" genoemd en een "grote stap vooruit in de ruimteverkenning".

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
een van de eerste foto's die Curiosity heeft doorgestuurd.

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mars: Het uitzicht van HiRISE
Lees ook: Belg bij laatste kandidaten simulatievlucht naar Mars
Lees ook: Organische bouwstenen voor leven op Mars
Lees ook: Zo moet Marsjeep Curiosity landen op de Rode Planeet
Lees ook: Bizarre terreinvormen op Mars
Lees ook: Bijzonder sedimenten op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.