Nieuws

Meteorenzwerm Perseïden in aantocht!

Geplaatst op 09-08-2012 om 09u37 door Bert Carrein - 7961 keer gelezen
Nieuws

Wie wensen heeft, kan de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats gaan staan of liggen. De Aarde raast weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat een massa vallende sterren oplevert, tot 100 per uur zelfs!

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen. Het maximum valt volgens de Volkssterrenwacht Urania dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus, met tot 100 vallende sterren per uur.

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan de hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt. Dit jaar zal de Maan geen storende factor zijn. Met het weer weet je vrijwel nooit in België, hoewel het er voorlopig goed uitziet.

Een veldbed en eventueel een slaapzak of deken zijn geen overbodige luxe. Alcohol is uit den boze, waarschuwen amateur-astronomen. Want met de hoeveelheid genuttigde alcohol dreigt het aantal waargenomen vallende sterren alleen maar toe te nemen. Echte fanaten vergelijken hun tellingen met die van andere hemeltuurders.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vannacht maximum van de Perseïden meteorenzwerm!
Lees ook: Spectaculaire meteoor boven Vlaanderen en Nederland
Lees ook: Kleine meteorenzwerm
Lees ook: De Virginiden meteorenzwerm
Lees ook: De Perseiden in aantocht!
Lees ook: Shuttle en meteoor

Bekijk alle berichten uit deze categorie.