Nieuws

Prototype maanlander crasht bij test

Geplaatst op 13-08-2012 om 12u48 door Bert Carrein - 2025 keer gelezen
Nieuws

Op het Kennedy Space Center in Florida is gisteren een prototype van Maanlander bij een test gecrasht en in brand gevlogen, zo heeft de NASA meegedeeld, eraan toevoegend dat niemand gewond is geraakt.

De Morpheus steeg in een wolk van stof op, maar helde na een stijging van enkele meters over om neer te storten, te ontploffen en in brand te vliegen. De brandweer van het Kennedy Space Center kon de brand snel blussen.

Volgens de NASA faalde er een "hardware component", wat ervoor zorgde dat het onbemande toestel niet stabiel kon vliegen.

Ingenieurs bestuderen nu de data. In afwachting van het vrijgeven van meer details benadrukt de NASA dat "mislukkingen zoals deze zelfs van voor tests worden ingecalculeerd. Ze maken deel uit van de ontwikkeling van een complex tuig dat in de ruimte moet vliegen. Wat wij bij deze proeven leren, laat ons toe het beste systeem van de toekomst te bouwen".

Morpheus, genoemd naar de Griekse god van de dromen, is een klein ruimtetuig dat tot 500 kilo materiaal naar de Maan moet kunnen brengen.

De crash contrasteert met de euforie bij de NASA rond de geslaagde landing maandag van de robotjeep Curiosity op Mars. Die heeft nu ook een eerste panoramische kleurenfoto van het landingsgebied doorgestuurd.

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Proton raket met giftige brandstof neergestort
Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact
Lees ook: Lancering eerste Deense draagraket mislukt
Lees ook: Dimitry Mestiaen wint ruimtereis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.