Nieuws

Hubble neemt spectaculaire foto van Tarantulanevel

Geplaatst op 17-08-2012 om 11u41 door Bert Carrein - 8189 keer gelezen
Nieuws

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een nieuwe indrukwekkende foto gemaakt van de Tarantulanevel. Het is een close-up van de belangrijkste wolk van de nevel. NASA omschrijft de wolken op de foto als "onregelmatige blauw- en aqua-kleurige wolken, doorweven met donkere filamenten en doorsneden met brandende sterren".

De Tarantulanevel is een wolk van gloeiend gas waarin stervorming plaatsvindt (een H-II-gebied), en is onderdeel van de Grote Magelhaense Wolk, een onregelmatig sterrenstelsel. Het centrum van de Tarantulanevel ligt op een afstand van 170.000 lichtjaar van de aarde. Het is één van de actiefste stervormige regio's van de groep sterrenstelsels. Door de extreem felle nevel is het ook een van de opvallendste.

De felle piekerige structuren zijn kenmerkend voor een omgeving die rijk is aan geïoniseerd waterstofgas. In werkelijkheid lijken deze gebieden rood, maar door de blootstelling aan zowel zichtbaar als infrarood licht tijdens het fotograferen, verschijnt het gas in het groen, aldus Nasa.

De Tarantulanevel is continu in beweging en zodra nieuwe sterren worden gevormd, maakt de 'Hubble' nieuwe beelden. Een van de bekendste foto's die de Hubble eerder nam, is die van de Adelaarsnevel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het drukke centrum van de Lagunenevel
Lees ook: De Grote Magelhaanse Wolk in gloeiend gas
Lees ook: Een infrarode Trifidnevel
Lees ook: Hete sterren in de Rosettenevel
Lees ook: De Grote Carinanevel
Lees ook: De Medusanevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.