Nieuws

Hubble neemt spectaculaire foto van Tarantulanevel

Geplaatst op 17-08-2012 om 11u41 door Bert Carrein - 8865 keer gelezen
Nieuws

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een nieuwe indrukwekkende foto gemaakt van de Tarantulanevel. Het is een close-up van de belangrijkste wolk van de nevel. NASA omschrijft de wolken op de foto als "onregelmatige blauw- en aqua-kleurige wolken, doorweven met donkere filamenten en doorsneden met brandende sterren".

De Tarantulanevel is een wolk van gloeiend gas waarin stervorming plaatsvindt (een H-II-gebied), en is onderdeel van de Grote Magelhaense Wolk, een onregelmatig sterrenstelsel. Het centrum van de Tarantulanevel ligt op een afstand van 170.000 lichtjaar van de aarde. Het is één van de actiefste stervormige regio's van de groep sterrenstelsels. Door de extreem felle nevel is het ook een van de opvallendste.

De felle piekerige structuren zijn kenmerkend voor een omgeving die rijk is aan geïoniseerd waterstofgas. In werkelijkheid lijken deze gebieden rood, maar door de blootstelling aan zowel zichtbaar als infrarood licht tijdens het fotograferen, verschijnt het gas in het groen, aldus Nasa.

De Tarantulanevel is continu in beweging en zodra nieuwe sterren worden gevormd, maakt de 'Hubble' nieuwe beelden. Een van de bekendste foto's die de Hubble eerder nam, is die van de Adelaarsnevel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Emissienevel IC 1396
Lees ook: De Trifidnevel M20 in sterren en stof
Lees ook: De kikkervisjes in IC 410
Lees ook: De Grote Magelhaanse Wolk in gloeiend gas
Lees ook: De Tulp in de Zwaan
Lees ook: Binnenin de Adelaarsnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.