Nieuws

India wil naar Mars

Geplaatst op 17-08-2012 om 11u47 door Bert Carrein - 2943 keer gelezen
Nieuws

India staat op het punt een grote stap in zijn ruimtevaartprogramma te zetten door een satelliet naar Mars te sturen. Dat heeft premier Manmohan Singh vandaag laten weten.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in een baan rond de rode planeet wordt gebracht en vervolgens belangrijke wetenschappelijke informatie gaat verzamelen, zei Singh tijdens een toespraak op Onafhankelijkheidsdag. Hij sprak van een "grote stap op het gebied van wetenschap en technologie".

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raamt de kosten op omgerekend 57 tot 73 miljoen euro. De satelliet wordt volgend jaar november gelanceerd. Eerder stuurden de Verenigde Staten, Europa, Japan en China onbemande missies naar Mars.

India's reputatie als ruimtevaartnatie werd in 2009 gevestigd, toen een Indiase satelliet de aanwezigheid van water op de maan aantoonde. De grootmacht is van plan in 2016 voor het eerst een mens in de ruimte te brengen.

Het ambitieuze en dure ruimtevaartprogramma steekt schril af bij de dagelijkse realiteit in India. Een grote meerderheid van de Indiase bevolking leeft onder de armoedegrens en met de infrastructuur op velerlei gebieden is het slecht gesteld.

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nog een bewijs voor water op Mars
Lees ook: Belgisch team voor Marsvluchtsimulatie compleet
Lees ook: Water onder marsvulkaan?
Lees ook: Belgische Umicore opnieuw op Mars
Lees ook: Mars al 4 miljard jaar dood
Lees ook: Belgische ploeg neemt deel aan gesimuleerde Marsmissie in Utah

Bekijk alle berichten uit deze categorie.