Nieuws

Curiosity maakt zich klaar voor eerste opdracht

Geplaatst op 20-08-2012 om 09u17 door Bert Carrein - 3492 keer gelezen
Nieuws

Ingenieurs stomen de Amerikaanse robotjeep Curiosity klaar voor zijn eerste ritje en opdracht. Het betreft een plaats waar het toestel zal boren naar bodemstalen, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

De jeep staat op het punt "koers te zetten op een brede weg", zei John Grotzinger van het California Institute of Technology. Het zeswielige voertuig moet zich naar het gebied Glenelg begeven, op zowat 400 meter van de plaats waar de sonde in de Gale-krater is geland.

"Dat eerste boren wordt een groots moment in de geschiedenis van de exploratie van Mars", voegde de wetenschapper eraan toe.

Het doelgebied is een natuurlijke geologische intersectie van drie soorten terrein, zei het Amerikaanse ruimtevaartbureau. De ingenieurs zullen de vier bestuurbare wielen van de jeep uittesten. De robot zal ook een combinatie van een laser en telescoop gebruiken om in te "zappen" op een steen die drie meter verder ligt.

De Curiosity leerde dat het donderdag in de Gale-krater boven 0 was, in het bijzonder 2,85 graden Celsius. Eind volgende week zullen alle wetenschappelijke instrumenten zijn getest.

De 2,5 miljard dollar kostende Curiosity is op 6 augustus geland en is de meest gesofisticeerde Marslander ooit.

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wijdvertakte geul op Mars gevolg van lava
Lees ook: Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem
Lees ook: Schommelingen zorgen voor ijstijden op Mars
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: Zo moet Marsjeep Curiosity landen op de Rode Planeet
Lees ook: Rivierdelta's op Mars in korte tijd ontstaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.