Nieuws

Curiosity schiet laserstralen af op Mars

Geplaatst op 21-08-2012 om 08u51 door Bert Carrein - 2867 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt. Daarmee kon Curiosity de wetenschappers betere plus rijkere gegevens dan verwacht geven, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld.

De laster richtte zich op een steen die de naam Coronation heeft gekregen en waarvan het ChemCam-instrument dan de chemische samenstelling analyseerde. "Wij hebben een groot spectrum van Coronation", zei onderzoeker Roger Wiens van het Los Alamos National Laboratory in de staat New Mexico.

Het Franse lid van het onderzoeksteam, Sylvestre Maurice, zei verrast te zijn dat de "data zelfs beter zijn dan ooit bij tests op Aarde bekomen". Maurice is verbonden aan het Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) in Toulouse. De steen gold aanvankelijk maar als object voor een test. Maar de omvangrijke resultaten laten wetenschappers toe deze nu verder uit te werken.

Ondertussen wordt de robotjeep klaargestoomd voor zijn eerste ritje. Tegen het einde van de week dienen alle instrumenten te zijn uitgetest.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Asteroïde-inslag maakte van Mars dode planeet
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: Belgische ploeg neemt deel aan gesimuleerde Marsmissie in Utah
Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars
Lees ook: Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet
Lees ook: Het uitzicht richting Husband Heuvel op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.