Nieuws

Curiosity schiet laserstralen af op Mars

Geplaatst op 21-08-2012 om 08u51 door Bert Carrein - 3419 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt. Daarmee kon Curiosity de wetenschappers betere plus rijkere gegevens dan verwacht geven, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld.

De laster richtte zich op een steen die de naam Coronation heeft gekregen en waarvan het ChemCam-instrument dan de chemische samenstelling analyseerde. "Wij hebben een groot spectrum van Coronation", zei onderzoeker Roger Wiens van het Los Alamos National Laboratory in de staat New Mexico.

Het Franse lid van het onderzoeksteam, Sylvestre Maurice, zei verrast te zijn dat de "data zelfs beter zijn dan ooit bij tests op Aarde bekomen". Maurice is verbonden aan het Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) in Toulouse. De steen gold aanvankelijk maar als object voor een test. Maar de omvangrijke resultaten laten wetenschappers toe deze nu verder uit te werken.

Ondertussen wordt de robotjeep klaargestoomd voor zijn eerste ritje. Tegen het einde van de week dienen alle instrumenten te zijn uitgetest.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aspergekweek mogelijk op Mars
Lees ook: Water op Mars
Lees ook: MSL uitgesteld, Phobos-Grunt gaat wel door
Lees ook: Week 2: Leven op Mars? (deel 1)
Lees ook: Een vreemd tweekleurig rotsblok op Mars
Lees ook: ESA slankt Europese Exomars-missie af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.