Nieuws

Curiosity maakt eerste ritje op Mars

Geplaatst op 23-08-2012 om 08u48 door Bert Carrein - 13602 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Marsverkenner Curiosity heeft zijn eerste ritje gemaakt op de rode planeet: drie meter vooruit, een bocht en twee meter terug. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA laten weten.

De wetenschappers zijn enthousiast. "Wij hebben een zwerver gebouwd, maar als hij niet kan zwerven, hebben we niets bereikt'', aldus een zegsman van het project. De eerste testrit heeft een kwartiertje geduurd. Curiosity landde ruim twee weken geleden op Mars.

De Curiosity staat nu precies naast zijn eerste onderzoeksobject: de plek van zijn landing. Daar zijn door de landing de rotsen van Mars blootgelegd. Tijdens het korte ritje nam Curiosity ook al foto's, met name van de sporen die hij achterliet op Mars.

Volgens de woordvoerder is de ondergrond stevig en zijn de vooruitzichten voorspoedig.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Sporen van de Rover

Andere tests

Er zijn ook al andere testen met de Curiosity uitgevoerd. Zo werd de arm van de Rover voor het eerst uitgestrekt. Toch is er al een eerste tegenslag: de windsensor lijkt beschadigd, wellicht door stenen die omhoog waren gevlogen bij de landing van de jeep, en die de bedrading van de sensor kapot hebben gemaakt.

De NASA zegt dat het geen groot probleem is, en dat er nog steeds metingen mogelijk zijn. "Wij werken eraan om zoveel mogelijk functionaliteit te herwinnen", zo citeert de BBC hoofdonderzoeker Javier Gomez-Elvira van het beschadigde instrument dat Rems ("Rover Environmental Monitoring Station") heet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De uitgestrekte arm van Curiosity

Volgend doel

Van 'Bradbury Landing' — de landingsstrook, genoemd naar de legendarische Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury, die in juni overleed — rijdt Curiosity over drie weken naar een plek waar drie verschillende terreintypes bij elkaar komen, om daar onderzoek te doen.

Het uiteindelijke doel van de Curiosity is Mount Sharp. Aan de basis van die berg is water gevonden. Onderzoek van die plek kan meer vertellen over de chemische bouwstenen van het leven. Curiosity zou Mount Sharp tegen het einde van het jaar moeten bereiken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De voet van Mount Sharp, uiteindelijke bestemming van de Marsrover

Bron: HLN en De Standaard

Gerelateerde berichten

Lees ook: Week 1: Reizen naar Mars - een stukje geschiedenis
Lees ook: ESA stelt Mars voor in 3D
Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars
Lees ook: Vloeibaar (zout) water op Mars?
Lees ook: Nieuwse inzichten over water op de Rode Planeet
Lees ook: Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water

Bekijk alle berichten uit deze categorie.