Nieuws

Astrium wil met VS-bedrijf goedkope draagraket bouwen

Geplaatst op 09-02-2011 om 13u35 door Bert Carrein - 2336 keer gelezen
Nieuws

De ruimtevaartdochter van de Europese groep EADS, Astrium, is bereid een alliantie aan te gaan met het Amerikaanse bedrijf Alliant Techsystems om een goedkope draagraket te ontwikkelen, ook voor bemand ruimtetransport. Dat meldt de zakenkrant Wall Street Journal (WSJ).

Astrium vervaardigt in essentie de Europese Ariane-draagraket, Alliant Techsystems is een voormalig filiaal van Honeywell, gespecialiseerd in voortstuwingssystemen. Het is in hoge mate betrokken bij de spaceshuttle. De twee groepen zouden een nieuwe draagraket gaan ontwikkelen met de naam Liberty. Die moet een nuttige lading van 22 ton in een lage baan kunnen brengen. Ze moet compatibel zijn met alle projecten van ruimtevehikels die nu worden ontwikkeld.

Volgens Alliant Techsystems zou een lancering minder dan 180 miljoen dollar moeten kosten, 40 procent minder dan de tarieven van Boeing en Lockheed Martin, de industriële partners van de NASA en de Amerikaanse luchtmacht. Er dienen echter nog politieke en financiële partners in de VS te worden overtuigd, aldus nog de WSJ.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgisch experiment de ruimte in
Lees ook: Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact
Lees ook: Ruimtesonde Hayabusa met twee halve benen op weg
Lees ook: japan wil zich in de ruimte verdedigen
Lees ook: Lancering eerste shuttle van het jaar met uitstel bedreigd
Lees ook: Zwitserse school wil ruimteschroot opruimen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.