Nieuws

NASA stuurt Belg naar 'Mars'

Geplaatst op 17-04-2013 om 12u16 door Bert Carrein - 37324 keer gelezen
Nieuws

De Vlaamse bioloog Angelo Vermeulen en vijf collega-wetenschappers verblijven sinds gisterenavond 'op Mars'. Niet écht op de rode planeet, maar op de flanken van een vulkaan op Hawaï. De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA wil zo onderzoeken hoe het is om te leven op Mars. Dat schrijft de krant De Standaard.

Vermeulen is de enige Belg en Europeaan - van de in totaal 700 kandidaten - die voor het verbluffende experiment werd geselecteerd. De komende vier maanden overleven hij en zijn team in een ruimtestation op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï. Erg paradijselijk is die plaats echter niet. Het vulkaanlandschap werd uitgekozen omwille van de gelijkenissen met de rode planeet: een verlaten gebied met in de buurt niets anders dan rode rotsen.

Het zestal zal er tuinieren en koken, en uitvogelen hoeveel energie en water - zeer schaars op de rode planeet - dat vergt. De Vlaming heeft een intensieve training van twaalf maanden achter de rug en heeft er "enorm veel zin" in. "We worden in het pikdonker gedropt, om de aankomst op Mars zo getrouw mogelijk na te bootsen."

Eens ter plaatse wordt gedurende 120 dagen afscheid genomen van het aardse leven. Zo kan de basis enkel in een ruimtepak worden verlaten en gebeurt de communicatie via een vertraagd emailsysteem.

Nog nooit zette een mens een voet op Mars. Maar als het van de NASA afhangt, wordt die stap ooit wel gezet.

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgische ploeg neemt deel aan gesimuleerde Marsmissie in Utah
Lees ook: Opportunity vindt meteoriet op marsoppervlak
Lees ook: Mars was langdurig nat
Lees ook: Belgische Umicore opnieuw op Mars
Lees ook: De gespikkelde duinen op Mars
Lees ook: Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem

Bekijk alle berichten uit deze categorie.