Nieuws

Lange lichtflits kwam van megaster op zeven miljard lichtjaar

Geplaatst op 19-04-2013 om 09u06 door Bert Carrein - 44684 keer gelezen
Nieuws

De ruimtetelescoop SWIFT zag de afgelopen twee jaar twee extreem lange gammaflitsen. Afgelopen dinsdag werd deze ontdekking besproken op een gammaflits-symposium.

De gammaflits is één van de energierijkste gebeurtenissen in het helaal. Het zijn stralen geconcentreerd licht die uit een ster schieten als deze ontploft of in elkaar klapt. Ze worden met moderne telescopen regelmatig gezien. Maar eind december 2011 was er een flits zichtbaar die heel lang duurde; in plaats van een paar seconden ging deze wel zeven uur door.

Een andere gammaflits, die eind 2011 plaatsvond en bekend staat als de Kerstflits duurde ook ongewoon lang. Interessant aan deze flits was dat astronomen geen idee hadden waar hij plaatsvond. Eén groep dacht dat de flits vlakbij de Aarde gebeurde, een ander dat de flits juist van ver kwam: uit een sterrenstelsel op 3,5 miljard lichtjaar hiervandaan.

Nog bijzonderder

Nu, na twee jaar onderzoek, blijkt de werkelijkheid nog bijzonderder. De felle, lange flits kwam uit een ontzettend ver sterrenstelsel op 7 miljard lichtjaar.

De gammaflitsen ontstaan volgens de astronomen op het symposium waarschijnlijk doordat enorm grote sterren ontploffen. Gewone, korte flitsen ontstaan meestal doordat een zware ster ter grootte van onze zon geen brandstof meer heeft en in elkaar stort.

Maar deze lange gammaflitsen, zo bedachten de astronomen op het congres, moeten dan wel van extreem zware sterren komen die veel en veel groter zijn dan onze zon. Het zou dan een ster zijn met honderden keren de diameter van onze zon, die al een diameter van meer dan een miljoen kilometer heeft.

NASA heeft ook een filmpje gemaakt waarin te zien is hoe zo'n supergrote ster een lange gammaflits veroorzaakt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De energieflits zoals SWIFT hem zag (ingekleurd). © NASA/Swift/B. Gendre (ASDC/INAF-OAR/ARTEMIS).

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oorsprong van straalstromen van blazars ontdekt
Lees ook: Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: 13 miljard oude explosie in het heelal waargenomen
Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed

Bekijk alle berichten uit deze categorie.