Nieuws

Mysterie ijsafzettingen op Mars opgelost

Geplaatst op 21-07-2007 om 11u05 door Bert Carrein - 2050 keer gelezen
Nieuws

IJsafzettingen op de poolkappen van de planeet Mars worden geregeerd door trage verandveringen in de baan van de planeet. Dat beweren Franse onderzoekers op basis van metingen van de Europese ruimtesonde Mars Express en klimaatmodellen van de rode planeet. Mars Express ontdekte afzettingen van bevroren water op de zuidpool van Mars (in sommige gevallen bedekt door een relatief dunne laag bevroren kooldioxide), waarvan de vorming tot nu toe niet goed begrepen was.

Klimaatmodellen doen nu vermoeden dat het waterijs met een cyclus van 51.000 jaar van de noordpool naar de zuidpool verhuist, en weer terug. Mars beweegt in een nogal excentrische baan om de zon, en momenteel bereikt de planeet de kleinste afstand tot de zon op het moment dat het zomer is op het zuidelijk halfrond, en de grootste afstand terwijl het daar winter is. De seizoensvariaties op het zuidelijk halfrond zijn daardoor sterker dan op het noordelijk halfrond.

Ruim twintigduizend jaar geleden was dat net andersom. Die trage verandering brengt een proces op gang waarbij ijs van de ene poolkap verdampt en neerslaat op de andere poolkap. De nieuwe resultaten zijn gepresenteerd op een grote Marsconferentie die afgelopen week in Pasadena, Californië is gehouden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oorsprong van methaan op Mars nog steeds niet achterhaald
Lees ook: Marsmaantje Deimos gezien door MRO
Lees ook: Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water
Lees ook: Mars had miljoenen jaren water
Lees ook: HiRISE fotografeert 'lente op Mars'
Lees ook: Curiosity schiet laserstralen af op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.