Nieuws

Mysterie ijsafzettingen op Mars opgelost

Geplaatst op 21-07-2007 om 11u05 door Bert Carrein - 2164 keer gelezen
Nieuws

IJsafzettingen op de poolkappen van de planeet Mars worden geregeerd door trage verandveringen in de baan van de planeet. Dat beweren Franse onderzoekers op basis van metingen van de Europese ruimtesonde Mars Express en klimaatmodellen van de rode planeet. Mars Express ontdekte afzettingen van bevroren water op de zuidpool van Mars (in sommige gevallen bedekt door een relatief dunne laag bevroren kooldioxide), waarvan de vorming tot nu toe niet goed begrepen was.

Klimaatmodellen doen nu vermoeden dat het waterijs met een cyclus van 51.000 jaar van de noordpool naar de zuidpool verhuist, en weer terug. Mars beweegt in een nogal excentrische baan om de zon, en momenteel bereikt de planeet de kleinste afstand tot de zon op het moment dat het zomer is op het zuidelijk halfrond, en de grootste afstand terwijl het daar winter is. De seizoensvariaties op het zuidelijk halfrond zijn daardoor sterker dan op het noordelijk halfrond.

Ruim twintigduizend jaar geleden was dat net andersom. Die trage verandering brengt een proces op gang waarbij ijs van de ene poolkap verdampt en neerslaat op de andere poolkap. De nieuwe resultaten zijn gepresenteerd op een grote Marsconferentie die afgelopen week in Pasadena, Californië is gehouden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dawn vliegt lang Mars
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen
Lees ook: Nog een bewijs voor water op Mars
Lees ook: Zeldzaam hoge wolken op Mars
Lees ook: Amerikaanse astronauten willen naar Mars
Lees ook: NASA stuurt Belg naar 'Mars'

Bekijk alle berichten uit deze categorie.