Nieuws

Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt

Geplaatst op 19-04-2013 om 09u10 door Bert Carrein - 196567 keer gelezen
Nieuws

Een sterrenstelsel van nog geen miljard jaar oud produceert een enorme hoeveelheid sterren. Dat ontdekte een internationaal team van sterrenkundigen. Het is het jongste starburststelsel ooit.

Het stelsel werd ontdekt door heel goed te kijken naar de beelden van de Herschel-ruimtetelescoop. Daaruit bleek dat er een sterrenstelsel te zien was dat veel roder was dan andere stelsels. Voor sterrenkundigen is dat een aanwijzing voor de afstand van een sterrenstelsel; hoe roder het beeld, hoe verder het stelsel weg is. En hoe verder een sterrenstelsel weg staat, hoe jonger het voor onze ogen is.

Daardoor ontdekten ze een sterrenstelsel dat slechts 880 miljoen jaar oud is en ontzettend snel sterren maakt: ongeveer 4.000 zonnemassa's per jaar. Ter vergelijking: de Melkweg produceert maar twee zonnemassa's per jaar aan nieuwe sterren. Naast dat het een van de jongste sterrenproducerende stelsels is, zou het ook wel eens de productiefste kunnen zijn, zeggen de onderzoekers in Nature.

Hoe de starburststelsels ontstaan is voor astronomen nog steeds een raadsel. Een mogelijk verklaring, die ook de auteurs van dit onderzoek waarschijnlijk achten, is dat twee sterrenstelsels met elkaar botsen. Door de botsing ontstaat er veel sterrenstof waarin nieuwe gaslichamen gevormd kunnen worden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Een voorbeeld van een starburststelsel

Bron: HLN

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers
Lees ook: NGC 6240: Botsende melkwegstelsels
Lees ook: "Zwarte gaten waren eerder dan sterrenstelsels"
Lees ook: Andromeda
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2403 vanaf Subaru

Bekijk alle berichten uit deze categorie.