Nieuws

Super-Jupiters komen niet in buitendelen voor

Geplaatst op 22-07-2007 om 10u58 door Bert Carrein - 1597 keer gelezen
Nieuws

In de buitendelen van andere planetenstelsels komen geen super-Jupiters voor. Dat concluderen Amerikaanse en Europese sterrenkundigen na een drie jaar durende speurtocht. De afgelopen twaalf jaar zijn enkele honderden exoplaneten gevonden; in de meeste gevallen Jupiter-achtige reuzenplaneten op zeer kleine afstand van hun moederster. De gebruikte radiële-snelheidstechniek is vooral gevoelig voor zulke zware planeten in kleine banen.

Met een speciale camera is nu jacht gemaakt op reuzenplaneten op veel grotere afstand van 54 jonge sterren in de omgeving van de zon. De camera is gevoelig voor zwakke objecten met methaan in hun atmosfeer, net als Jupiter. Planeten die vier tot vijf keer zo zwaar zijn als Jupiter zouden met deze techniek ontdekt zijn op afstanden van anderhalf miljard kilometer en groter van hun moederster.

Er werd echter niet één super-Jupiter gevonden. Planeten die even zwaar zijn als Jupiter en in een soortgelijke baan rond hun moederster bewegen (op ruim 750 miljoen kilometer afstand) zijn overigens te zwak om met de gebruikte techniek te worden waargenomen. Maar super-Jupiters op grote afstanden van hun ster zijn kennelijk extreem zeldzaam, of bestaan misschien wel helemaal niet.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Waarom gasreuzen niet worden weggekookt dichtbij sterren
Lees ook: Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt
Lees ook: Het Hubble Sweeps Veld en zoeken naar 'hete jupiters'
Lees ook: Planeten dichtbij moederster worden opgeslokt
Lees ook: Pas ontdekte hete jupiter aan de rand van de ondergang

Bekijk alle berichten uit deze categorie.