Nieuws

Opportunity wordt nu echt door de storm bedreigd (updates)

Geplaatst op 24-07-2007 om 11u05 door Bert Carrein - 1381 keer gelezen
Nieuws

Update: De marswagentjes overleven de storm, aangezien deze momenteel vermindert. De hoeveelheid zonlicht is al aanzienlijk gestegen.

Het onbemand ruimtevaartuig "Opportunity" op Mars wordt bedreigd door een krachtige stofstorm. De robot heeft namelijk zonlicht nodig om te kunnen functioneren. Dat schrijft The Washington Post vandaag. Zonder stroom kunnen de instrumenten en de computer aan boord van "Opportunity" bevriezen en zo een einde maken aan de verkenning van de Rode Planeet door de robot.

The Washington Post citeerde Nasa-deskundigen die stelden dat ze de werking van het ruimtevaartuig tot een minimum beperkt hebben om stroom te besparen. Het ruimtevaartuig verblijft al meer dan 1.180 dagen op het oppervlak van Mars, op zoek naar tekenen van leven in het verleden. Aanvankelijk was gedacht dat "Opportunity" het slechts negentig dagen zou uithouden op de planeet. Volgens Nasa begon de stofstorm een maand geleden, net toen "Opportunity" zich voorbereidde op de verkenning van de Victoria Crater, het tot nu toe steilste deel van de onderneming.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Water op Mars te zoutig voor aardachtig leven
Lees ook: Raakt marsrover Spirit eindelijk los?
Lees ook: Marsjeeps doen het nog steeds
Lees ook: Mysterie: Marsjeep herstart computer op eigen kracht
Lees ook: Problemen met marsjeep Spirit
Lees ook: Marsrovers gaan weer aan het werk

Bekijk alle berichten uit deze categorie.