Nieuws

Tropische stormen verdubbelen

Geplaatst op 02-08-2007 om 21u46 door Bert Carrein - 1865 keer gelezen
Nieuws

Het aantal tropische stormen dat zich boven de Atlantische Oceaan ontwikkelt, is de afgelopen eeuw meer dan verdubbeld en de toename ging schoksgewijs in twee fases. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse meteorologen. De toename viel samen met een stijgende temperatuur van het zeeoppervlak, die grotendeels is toe te schrijven aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering, concluderen de wetenschappers Greg Holland en Peter Webster.

Tussen 1905 en 1930 deden zich jaarlijks gemiddeld zes tropische cyclonen voor boven de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Vier daarvan groeiden uit tot orkanen. Het jaarlijkse gemiddelde steeg vervolgens sterk, naar tien stormen en vijf orkanen tussen 1931 en 1994. Tussen 1995 en 2005 werd dat jaarlijks vijftien tropische stormen, waarvan acht orkanen. Volgens Holland, die als meteoroloog verbonden is aan het nationaal centrum voor atmosfeeronderzoek in Boulder in de Amerikaanse staat Colorado, bevinden we ons in een periode waarin stormen en orkanen zich frequenter voordoen.

De toename houdt mogelijk nog even aan, om zich daarna te stabiliseren. Vervolgens zal opnieuw een plotselinge stijging te zien zijn, voorspelt hij, als de opwarming van de aarde doorgaat. Een woordvoerder van het Amerikaanse National Hurricane Center noemde het onderzoek slordig en zei dat de toename is toe te schrijven aan technologische verbeteringen bij het in kaart brengen van stormen. Daardoor worden nu stormen en orkanen gemeten, die eerder niet zouden zijn opgemerkt, aldus de woordvoerder.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Potentieel aan hernieuwbare energie beperkt
Lees ook: Grootste centrale op zonne-energie
Lees ook: Komende 10 jaar temperatuur stabiel
Lees ook: Meer ammoniak in aardse atmosfeer dan gedacht
Lees ook: De manen van de Aarde
Lees ook: Kettingreactie na ruimtebotsing?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.