Nieuws

Nieuw type van galactische kernen ontdekt

Geplaatst op 08-08-2007 om 10u57 door Bert Carrein - 1971 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal team astronomen heeft met behulp van de Amerikaanse Swift-satelliet en de Japans/Amerikaanse röntgensatelliet Suzaku een nieuw type actieve galactische kernen opgespoord. De kernen van sommige sterrenstelsels behoren tot de helderste objecten in het heelal. Onder de noemer quasar, blazar of Seyfert-stelsel stralen ze onvoorstelbaar grote hoeveelheden energie de ruimte in.

Feitelijk gaat het daarbij steeds om een superzwaar zwart gat in de kern van het stelsel dat, afhankelijk van de hoek waaronder het wordt waargenomen andere kenmerken vertoont. Even leek het er op dat alle verschillende verschijningsvormen wel zo'n beetje bekend waren. Maar dat was dus niet zo: met Swift en Suzaku zijn actieve kernen ontdekt waar vrijwel geen licht vanaf komt, maar wel röntgenstraling. De eerste aanwijzingen voor het bestaan van zulke kernen zijn ontdekt met Swift; met Suzaku zijn twee van deze objecten nader onderzocht, om te zien in hoeverre zij van andere actieve galactische kernen verschillen. Daarbij is gebleken dat de 'onzichtbare' actieve kernen alleen de meeste energierijke vorm van röntgenstraling uitzenden, wat verklaart waarom hun bestaan bij eerdere röntgensurveys niet aan het licht is gekomen.

De meeste actieve galactische kernen zijn omgeven door een ring van stof, maar het nieuwe type lijkt door een complete bolschil van stof omgeven te zijn, waardoor al het licht dat de hete materie in de omgeving van het zwarte gat uitzendt wordt tegengehouden. Een andere mogelijkheid is, dat de omgeving van de kern bijzonder weinig gas bevat. Bij andere actieve galactische kernen is het de verstrooiing van licht aan gaswolken die hen zichtbaar doet zijn, zelfs als ze achter stofwolken schuilgaan. Hoe het ook zij: tot nog toe hebben we blijkbaar grote aantallen actieve galactische kernen over het hoofd gezien.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hoe ziet het nabije heelal eruit?
Lees ook: Het einde van het heelal door uitputting?
Lees ook: X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters
Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: De Sloan Grote Muur: Grootst bekende structuur?
Lees ook: Waar komt het stof in de ruimte vandaan?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.