Nieuws

Moederschip Stardust in stand-by

Geplaatst op 01-02-2006 om 14u38 door Bert Carrein - 1554 keer gelezen
Nieuws

Het zou de titel van een nieuwe aflevering van Star Trek kunnen zijn, maar niets is minder waar. Stardust, de Amerikaanse sonde die stof verzamelde van de komeet Wild-2 en dat succesvol afwierp in de aardatmosfeer, bevindt zich nog steeds in een baan om de zon. Twee weken geleden landde slechts een capsule, die het kometenstof bevatte, op aarde.

De moedersonde bevindt zich nog steeds in de ruimte, op een baan om de zon. Afgelopen zondag werden alle niet essentiële sytemen aan boord van de sonde gedeactiveerd, om het leven van de sonde niet nodeloos te verkorten. Allicht zal er in de toekomst geprobeerd worden om met deze ruimtesonde nog andere wetenschappelijke onderzoeken te doen in de ruimte.

Het kometenstof, dat de sonde op 15 januari afwierp, is intussen geanalyseerd. De volgende fase in het onderzoek wordt de verspreiding van het kometenstof naar meer dan 150 wetenschappers, verspreid over de gehele wereld, die onderzoek zullen verrichten naar dit oermateriaal uit de begindagen van ons zonnestelsel.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Naderende komeet verliest deel van staart
Lees ook: Komeet onverwacht in uitbarsting
Lees ook: Komeet enkel te zien op SOHO-beelden
Lees ook: Minikometen naderen de Aarde
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.