Nieuws

Grootste planeet ooit ontdekt

Geplaatst op 10-08-2007 om 11u12 door Bert Carrein - 39334 keer gelezen
Nieuws

Een team astronomen aan het Lowell Observatory in Arizona heeft de tot nog toe grootste planeet buiten ons zonnestelsel, een exoplaneet, ontdekt. Vreemd genoeg kan deze planeet theoretisch niet eens bestaan. Dubbes TrES-4, zoals de planeet werd genoemd, is ongeveer 1,7 keer zo groot als Jupiter en behoort tot de klasse van de heel ijle planeten, met een extreem lage dichtheid. De dichtheid van TrES-4 bedraagt zowat 0,2 gram per kubieke centimeter. Dat is ongeveer gelijk aan de dichtheid van balsahout. Doordat de planeet niet zoveel aantrekkingskracht kan uitoefenen op haar atmosfeer, ontsnapt deze vermoedelijk in de vorm van de staart van een komeet, die de planeet volgt op haar baan. De ongewone verhouding tussen de massa en de dichtheid van de planeet maakt haar een vreemde eend tussen alle andere reeds ontdekte exoplaneten.

Geen enkel bestaand theoretisch model kan haar bestaan verklaren. Gemeten naar haar massa zou de planeet ongeveer de grootte van Jupiter moeten hebben. De planeet bevindt zich ongeveer 1400 lichtjaar van de Aarde, en legt haar baan om haar ster, GSC 02620600648, af in slechts drie en een halve dag. De ontdekking van deze exoplaneet werd gedaan met het Transatlantic Exoplanet Survey netwerk van automatische telescopen, wat meteen ook de wat bizarre naam verklaart.

De ster waarrond TrES-4 draait is ook bizar, in die zin dat deze ster ongeveer even oud is als onze Zon, maar al veel verder staat in haar evolutie. Doordat ze veel massiever is dan de Zon, is deze ster veel sneller geëvolueerd, en is ze langzaam op weg een rode reus te worden. Een rode reus is een ster waarbij alle waterstofvoorraden in de kern van de ster zijn opgebrand, waardoor de kernfusie zich verplaatst naar de schil van de ster. Hierdoor zwelt de ster op. Bij onze eigen Zon zal dat nog 5 tot 7 miljard jaar duren. Daarbij zal onze ster zulke proporties bereiken, dat onze eigen Aarde bijna wordt opgeslokt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een wereld met twee zonnen
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: Weerkaatst licht van exoplaneet ontdekt
Lees ook: Donkerste planeet gloeit als stukje houtskool
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak

Bekijk alle berichten uit deze categorie.