Nieuws

Hitteschild laat het opnieuw afweten

Geplaatst op 13-08-2007 om 13u59 door Bert Carrein - 1826 keer gelezen
Nieuws

Astronauten inspecteren vandaag verder de schade aan het hitteschild van het ruimteveer Endeavour. Zij doen dat met een robotarm en een laser. Kort na de lancering ontstond een groef in het hitteschild van ongeveer 7,5 vierkante centimeter. De schade lijkt te zijn veroorzaakt door een stuk ijs, dat een minuut na de lancering afbrak van de brandstoftank.

Het ruimteveer werd woensdagavond gelanceerd met zeven bemanningsleden aan boord. Eén van hen is Barbara Morgan. Zij heeft twintig jaar gewacht op haar reis naar de ruimte. De voormalige lerares was in 1986 reserve voor een astronaut aan boord van de Challenger, die verongelukte. In 1998 werd zij gevraagd astronaut te worden. De ramp met de Columbia in 2003 zorgde ervoor dat haar ruimtereis opnieuw op zich liet wachten.

Gisteren kwam de Endeavour aan bij het internationale ruimtestation ISS. De astronauten van de Endeavour blijven twee weken in de ruimte. Zij hebben zeker drie ruimtewandelingen op het programma staan. Als de schade aan het hitteschild zondag ernstig blijkt te zijn, is nog een extra wandeling nodig voor herstel. Het hitteschild beschermt de shuttle tegen de extreme hitte als het toestel de atmosfeer binnengaat.

Vandaag bouwen twee astronauten weer een stukje van het ISS, dat nu voor 57 procent klaar is. Tijdens deze sessie worden duizenden kilo's materiaal toegevoegd aan het station, dat in 2010 helemaal af moet zijn.

Verder test Nasa een nieuw systeem waarmee het ruimtestation het aangekoppelde ruimteveer van energie voorziet. Daardoor kunnen de missies worden verlengd. Het systeem lijkt te werken. Morgen wordt besloten of de huidige missie wordt verlengd van elf naar veertien dagen. Een shuttle zal dan een recordtijd van tien dagen aan de ISS hangen. Als de missie wordt verlengd, wordt bovendien nog een extra ruimtewandeling gemaakt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw astronautenpak ontwikkeld
Lees ook: Bekijk lancering spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: Belgisch experiment de ruimte in
Lees ook: Opvolger Spaceshuttle staat er niet goed voor
Lees ook: Falcon-1 lancering mislukt
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.