Nieuws

ISS lanceert bizarre satelliet

Geplaatst op 01-02-2006 om 14u40 door Bert Carrein - 2362 keer gelezen
Nieuws

Update: SuitSat is geen onverdeeld succes geworden. om 0h02 is het ruimtepak succesvol uitgezet tijdens een ruimtewandeling door de ISS-crew, maar al na drie uur gaven de batterijen er de brui aan. Vermoedelijk waren ze niet bestand tegen de bittere koude, die al meteen in het ruimtepak doordrong. Volgens het missieteam is er toch geen sprake van een totale mislukking, daar men nu iets bijgeleerd heeft.

Komende vrijdag wordt vanuit het ISS de vreemdste (vrijwillig in orbit gebrachte) satelliet ooit uitgezet... een leeg ruimtepak. Het Russische idee kreeg de toepasselijke naam SuitSat en is zowel een technisch experiment als een PR-event. Het ruimtepak werd uitgerust met drie batterijen, sensoren en een radiozender. Deze laatste zal continu gegevens als interne temperatuur, resterende batterij-inhoud en verlopen tijd uitzenden. Met een radioscanner kan het signaal, dat ook een door studenten te ontcijferen geheime boodschap bevat, ontvangen worden.

De batterijen zullen het vermoedelijk maar enkele dagen uithouden, later zal de primitieve satelliet opbranden in de atmosfeer. Voor de geïnteresseerden: SuitSat zendt uit op 145.990 MHz en met deze applicatie kunnen de doortochttijden berekend worden. Het ruimtepak zal zichzelf identificeren met de intro This is SuitSat-1, RS0RS. De ruimtewandeling waartijdens de satelliet uitgezet zal worden is vanaf 22h30 live te volgen op NASA TV.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling
Lees ook: Bemanning ISS moest schuilen voor afval
Lees ook: Het nut van het Internationaal Ruimtestation ISS
Lees ook: Frank De Winne mogelijk eerste Europese commandant ISS
Lees ook: Ruimterobot Dextre krijgt ogen
Lees ook: Vijfde en laatste ruimtewandeling zit erop

Bekijk alle berichten uit deze categorie.