Nieuws

Uranusringen precies van opzij

Geplaatst op 18-08-2007 om 14u58 door Bert Carrein - 1116 keer gelezen
Nieuws

Gisteren waren de ringen van de planeet Uranus pecies van opzij te zien. Dit gebeurt maar eens per 42 jaar. De vorige keer dat dit plaatsvond, in 1965, waren de ringen van Uranus nog niet ontdekt. De Nederlandse sterrenkundigen Daphne Stam en Imke de Pater gaan deze unieke gebeurtenis waarnemen. Daphne Stam, onderzoekster bij het SRON Netherlands Institute for Space Research in Utrecht, neemt waar met de Very Large Telescope op de top van de 2635 meter hoge berg Cerro Paranal in Chili. Imke de Pater, hoogleraar aan de Universiteit van Californië in Berkeley, bekijkt de gebeurtenis met de Keck telescoop op Maunt Kea, Hawaii.

Door twee telescopen te gebruiken, op verschillende lengtegraden, kan zoveel mogelijk van de gebeurtenis gezien worden. Wat hopen de astronomen te vinden? Daphne Stam: "Nu we tegen de rand van de ringen aan kunnen kijken, kunnen we hele zwakke ringen zien, die anders niet zichtbaar zijn. We kunnen dus nieuwe ringen ontdekken. Verder kunnen we de structuur van de ringen goed onderzoeken. We hopen ook informatie te krijgen over de grootte en samenstelling van de stofdeeltjes, microscopisch kleine steentjes, in de ringen." Uranus is een dwarsligger vergeleken met de andere planeten in ons zonnestelsel. De planeet ligt op zijn kant en roteert in dezelfde richting als zijn omloopbeweging. De omloop van Uranus om de zon duurt 84 jaar.

Slechts twee keer tijdens deze omloop is de planeet met zijn ringen precies van opzij te zien. Er is weinig bekend over hoe ringen ontstaan en evolureren. De astronomen hopen meer te weten te komen over hoe ringdeeltjes bewegen, elkaar aantrekken en afstoten. Ook kunnen de waarnemingen meer inzicht geven in de manier waarop de manen van Uranus de ringen beïnvloeden. Dit geeft uiteindelijk kennis over het ontstaan van bijvoorbeeld planeten, die uit een ring van stofdeeltjes rond een ster in wording ontstaan.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Blauwe ring rond rond Uranus
Lees ook: Nieuwe Belgische telescoop op La Silla

Bekijk alle berichten uit deze categorie.