Nieuws

Leven op aarde misschien door komeetinslagen

Geplaatst op 20-08-2007 om 21u32 door Bert Carrein - 2588 keer gelezen
Nieuws

De traditionele gedachte is dat het leven op aarde begon... op aarde. Enkele miljarden jaren geleden slaagde de juiste mix van aminozuren erin om te evolueren naar levende materie. Maar sommige wetenschappers denken dat de bron van het leven op aarde uit de ruimte komt, meeliftend op een bal van ijs en stof: kometen.

Professor Wickramasinghe (Cardiff University), een groot voorstander van de zogenaamde panspermia-theorie, beweert nu ernstige aanwijzingen gevonden te hebben in het recente onderzoek van kometen door de Stardust en Deep Impact ruimtetuigen. De Deep Impact sonde ontdekte een mix van organische moleculen en kleideeltjes in de komeet Tempel 1. Volgens professor Wickramasinghe en zijn team fungeert het klei als een catalysator, waarbij eenvoudige organische molecules omgezet worden in complexe structuren. De Stardust missie vond complexe koolwaterstoffen in komeet Wild 2. Koolwaterstoffen zijn cruciale bouwstenen voor leven.

Professor Wickramasinghe zit overigens niet om een straffe uitspraak verlegen. In 2003 verscheen een brief van hem in het toonaangevend medisch vakblad The Lancet waarin hij beweerde dat SARS mogelijk een buitenaardse afkomst heeft.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Voor het eerst scheikundig spectrum van exoplaneet waargenomen
Lees ook: Grootste moleculen ooit ontdekt in het heelal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.