Nieuws

Donkere materie stelt kosmologen voor een raadsel

Geplaatst op 20-08-2007 om 10u33 door Bert Carrein - 2086 keer gelezen
Nieuws

Nieuwe waarnemingen van NASA's röntgensatelliet Chandra en van grote telescopen op aarde stellen kosmologen voor een raadsel. De donkere materie in een ver verwijderde cluster van sterrenstelsels blijkt zich heel anders te gedragen dan de standaard-theorieën voorspellen. De cluster, Abell 520 geheten, bevindt zich op 2,4 miljard lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Orion. Het gaat in werkelijkheid om twee afzonderlijke clusters die met elkaar in botsing zijn gekomen.

Bij zo'n botsing worden de individuele sterrenstelsels in de cluster veel minder sterk afgeremd dan het ijle hete gas dat zich in de ruimte tussen de sterrenstelsels bevindt. Het gevolg is dat dat hete gas bij zo'n botsing opgehoopt raakt in het centrum, terwijl de afzonderlijke sterrenstelsels over een groter gebied verspreid raken. De verdeling van het hete gas kan in kaart gebracht worden met een röntgensatelliet zoals Chandra; de verdeling van de sterrenstelsels met grote aardse telescopen. Met die telescopen is ook onderzoek gedaan aan de minieme vervormingen van ver verwijderde, zwakke sterrenstelsels op grote afstanden achter de cluster.

Die vervormingen ontstaan door de zwaartekrachtlenswerking van donkere materie in de botsende clusters. Alle theorie?n over donkere materie voorspellen dat die dezelfde verdeling te zien moet geven als de afzonderlijke sterrenstelsels, maar in het geval van Abell 520 blijkt de donkere materie - net als het hete gas - voornamelijk opgehoopt te zitten in het centrum. Een verklaring voor deze uitzonderlijke ontdekking is er niet, hoewel sommige kosmologen speculeren dat er een onbekende, vijfde natuurkracht in het spel zou kunnen zijn.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hoogste temperatuur ooit opgewekt
Lees ook: Nieuw stukje in de puzzel van donkere materie
Lees ook: Ondergronds onderzoekslaboratorium
Lees ook: "Bewijzen dat universum geen schepper nodig heeft"
Lees ook: De Large Hadron Collider in 2009: een overzicht
Lees ook: Deeltjesversneller LHC zet wereldrecord neer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.