Nieuws

Algemene relativiteitstheorie klopt bij neutronensterren

Geplaatst op 01-09-2007 om 13u45 door Bert Carrein - 3421 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben met behulp van de röntgensatellieten XMM-Newton en Suzaku vastgesteld dat de vervorming van ruimte en tijd rond neutronensterren zich aan de regels van de algemene relativiteitstheorie houdt. Neutronensterren zijn de compacte resten van sterren die als supernova zijn ontploft. Hoewel ze slechts enkele tientallen kilometers groot zijn, hebben ze massa's die vergelijkbaar zijn met die van onze zon. Hierdoor is de zwaartekracht aan het oppervlak van een neutronenster enorm sterk.

Met XMM-Newton is nu een neutronenster onderzocht die een gewone ster als begeleider heeft: Serpens X-1. Door massaoverdracht is de neutronenster omringd door een schijf van hete materie, die onder meer ijzer bevat. Door heel nauwkeurig naar het spectrum van de stralende ijzeratomen te kijken, kon worden vastgesteld dat de golflengte van het licht dat de atomen in de buurt van het oppervlak van de neutronenster uitzenden iets langer is dan normaal. Dat is een effect dat door de algemene relativiteitstheorie wordt voorspeld en gravitationele roodverschuiving wordt genoemd.

Het was eerder al waargenomen bij (de nog zwaardere) zwarte gaten, maar nog niet bij neutronensterren. Waarnemingen die met Suzaku aan Serpens X-1 en twee andere neutronensterren zijn verricht, hebben soortgelijke resultaten opgeleverd. Uit de meetresultaten kan bovendien worden geconcludeerd dat de onderzochte neutronensterren maximaal 29 tot 33 kilometer groot zijn - precies zoals ook uit andersoortige metingen is gebleken.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Neutronenster met extreem magnetisch veld
Lees ook: Supernovarest asymmetrisch
Lees ook: Nieuwe inzichten in sterbevingen van magnetars
Lees ook: NASA kiekt kosmische hand
Lees ook: Korst neutronenster 10 miljard keer zo sterk als staal
Lees ook: IC 443: Supernovarest en Neutronenster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.