Nieuws

Nieuwe ijstijd dreigt

Geplaatst op 06-09-2007 om 20u57 door Bert Carrein - 3900 keer gelezen
Nieuws

De opwarming van de aarde kan voor Nederland volledig omgekeerd uitpakken. Door veranderingen in de oceanen dreigt een nieuwe ijstijd. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vaart binnenkort naar Groenland om dit verder te onderzoeken. Ondanks de noordelijke ligging kent West-Europa een relatief gematigd klimaat. Dat is te danken aan de warme golfstroom, die vanuit de Caraïben warm oceaanwater tot aan het zuiden van Ierland aanvoert. Op grote diepten stroomt via dezelfde route het koude, noordelijke water weer terug richting het zuiden.

Als deze gigantische lopende band tot stilstand komt, blijft het warme water weg van West-Europa. Gevolg is dat de temperatuur in Nederland binnen tientallen jaren enorm daalt. Door de uitstoot van het broeikasgas CO2 (koolstofdioxide), met de opwarming van de wereld als gevolg, dreigt de warme golfstroom te stoppen. De hogere temperaturen op aarde zorgen ervoor dat de ijsvoorraden op de Noordpool en Groenland smelten.

Wetenschappers vermoeden dat het smeltwater de lopende band op zijn noordelijkste punt kan vertragen of zelfs stoppen. Het onderzoeksschip van de NIOZ, de Pelagia, zal in de Irminger Zee ten zuiden van Groenland onderzoek verrichten naar de klimaatschommelingen. Verder laat het schip midden in de Atlantische Oceaan een meetstation zakken dat een jaar lang de stroming op grote diepte zal bijhouden, zegt expeditieleider Geert-Jan Brummer. Op die manier hopen de wetenschappers te weten te komen of de lopende band daadwerkelijk tot stilstand dreigt te komen. Het onderzoek van de NIOZ is hard nodig, omdat geleerden nog weinig weten over de verschillende invloeden op warme golfstroom. Overigens onderzoekt de Pelagia niet alleen de veranderingen in het klimaat op de lange termijn. Het schip is tevens een varend meteostation dat regelmatig het lokale weer op de oceaan doorgeeft. Op deze manier kunnen meteorologen op het vasteland beter het weer voorspellen. De Pelagia zet met 25 bemanningsleden aan boord dit weekeinde koers richting Groenland.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Noordpoolijs smelt sneller dan verwacht
Lees ook: Gigantisch stuk ijs breekt af bij Antarctica
Lees ook: Ballonnen zullen Van Allen-gordels onderzoeken
Lees ook: Noordpool smelt zelfs tijdens de winter
Lees ook: Zee rond Antarctica wordt kouder
Lees ook: Vreemde invloed van zonnewind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.