Nieuws

Voor het eerst oscillaties in de zonnecorona waargenomen

Geplaatst op 06-09-2007 om 21u00 door Bert Carrein - 2601 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de oscillaties in de zonnecorona waar te nemen, die energie vanaf het oppervlak van de zon naar buiten transporteren (Science, 31 augustus). Deze zogeheten Alfvén-golven zijn snelbewegende verstoringen die langs magnetische veldlijnen van de zon af bewegen. Buiten de zon zijn zulke golven al eerder waargenomen, maar in de corona - het buitenste deel van de zonneatmosfeer - tot nog toe niet.

Ze zijn moeilijk waarneembaar, omdat ze geen grote intensiteitsveranderingen in het coronagas veroorzaken. Om de Alfvén-golven zichtbaar te maken, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van een geavanceerde polarimeter van het National Solar Observatory in New Mexico (VS). Dat instrument stelde hen in staat om gelijktijdig de intensiteit, snelheid en polarisatie van de zonnecorona vast te leggen. Op de beelden die daaruit voortkwamen, blijkt dat de corona wemelt van de Alfvén-golven, die zich met snelheden van ongeveer 4000 kilometer per seconde voortplanten.

Door de snelheid en richting van de golven te volgen, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de werking van corona, die honderden keren heter is dan het zonneoppervlak. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de waargenomen golven niet toereikend zijn om de enorm hoge temperatuur van de corona te verklaren. Er moet dus meer aan de hand zijn.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: Hinode geeft meer inzicht over de oorsprong van zonnewind
Lees ook: De verhittende coronalussen van de zon
Lees ook: NASA start nieuwe zonnemissie
Lees ook: Superstorm door de Zon in 2012?
Lees ook: Na 2015 geen zonnevlekken meer?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.