Nieuws

Proton raket met giftige brandstof neergestort

Geplaatst op 07-09-2007 om 15u58 door Bert Carrein - 2178 keer gelezen
Nieuws

Op het ogenblik van de crash zat er in de tanks van de Proton-M nog meer dan 200 ton zeer giftige brandstof, zo hebben bronnen op de basis Bajkonoer tegenover het Russische persbureau Itar-Tass gezegd. De satelliet was voor 300 miljoen dollar verzekerd, meldde het Russische persbureau Ria Novosti.

Het ongeluk deed zich voor op 74 km hoogte na 139 seconden in de vlucht, aldus een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos. Volgens een bron op Bajkonoer kwamen de tweede en de derde trap niet los van elkaar. Ex-kosmonaut Talgat Moesbajev, hoofd van het Kazachstaanse ruimtevaartbureau Kazkosmos, zei dat de crash gebeurde op 47 graden 32 minuten noorderbreedte en 67 graden 19 minuten oosterlengte. Hij zei dat er een kleine 219 ton van de oorspronkelijke 640 ton hooggiftige brandstof in de tanks was overgebleven. Alle vier de trappen van de Proton-M draaien op diamethyl asymetrisch hydrazine (UDMH) en nitrogen tetroxide (N204) als oxydatiemiddel. Er volgde op de grond een brand die bestreden werd door daarvoor speciaal opgeleide brandweerkorpsen, aldus de bronnen op Bajkonoer. Volgens Moezbajev is de brand geblust.

Volgens de door Tass aangehaalde weerdienst Kazgidromet heeft de wind de toxische wolken die op de plaats van impact ontstonden, weggedreven van bewoond gebied. Moesbajev kon dit niet bevestigen. "De situatie is onder controle", verzekerde de Kazachstaanse premier Karim Masimov.

Woordvoerder Aleksandr Vorobjov van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos zei dat het nog te vroeg is om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen die Moskou aan Astana moet betalen. De onderzoekscommissie is immers nog maar pas aan het werk gegaan. Vorobjov beklemtoonde ook dat de plaats van impact in het gebied lag dat daarvoor voorzien was.

Niet nader genoemde experts zeiden tegenover TASS dat het ongeluk Rusland "zware economische schade zal toebrengen" en de relaties met buurland Kazachstan "onder druk zal zetten". Het milieu van Kazachstan "zal er zeker schade onder lijden".

Voor Astana zijn de lanceringen van de Proton een doorn in het oog wegens het gebruik van de zeer giftige brandstof. Hoewel Moskou de basis Bajkonoer tot 2050 voor 115 miljoen per jaar Bajkonoer huurt, heeft Astana niet zo lang geleden laten weten de starts van de krachtige raket mogelijk te heroverwegen. Het eiste ook vooraf over lanceringen te worden geïnformeerd. Bijna op de kop af twee maand geleden zei adjunct-directeur-generaal Anatoli Koerzin van Kroenitsjev tegenover BELGA met betrekking tot verdere lanceringen van de Proton geen bedreiging te zien in de milieubezwaren die had geformuleerd. Voor lanceringen op Bajkonoer ontwikkelt Kroenitsjev met Kazachstan niettemin de milieuvriendelijke Bajterek (Angara A5) draagraket. Volgens de Japanse operator JSAT, die bij het ongeluk een telecomsatelliet verloor, heeft de mislukking een "verwaarloosbare" financiële impact. De kunstmaan was immers verzekerd.

Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti verduidelijkte Vjatsjeslav Shabalin van de verzekeringsmaatschappij, het Russian Insurance Center, dat de satelliet voor 300 miljoen dollar was verzekerd. Een vertegenwoordiger van de maatschappij maakt deel uit van de onderzoekscommissie. "Eenmaal de oorzaken van de crash zijn vastgesteld, zijn wij klaar om alle noodzakelijke uitbetalingen te verrichten".

Het Russian Insurance Center heeft al jaren ervaring op het vlak van ruimtevaartverzekeringen en het compenseren van de kosten voor gefaalde lanceringen. Bijvoorbeeld bij de mislukte lancering van een Dnepr in 2006, toen de verzekering het "volledige bedrag" heeft uitgekeerd. (Overigens heeft Rusland zijn buur toen 1,1 miljoen dollar aan milieuschade vergoed). Voorts was volgens zijn operator de JCSAt-11 voorzien als vervanger van een satelliet die zelf al een reserve was. "Deze mislukking heeft dus geen invloed op de diensten en communicatie die worden aangeboden". Ook de raket was verzekerd, zo verluidde bij Roskosmos.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Vernieuwde Russische cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Ruimtevaarttoerist veilig op Aarde geland
Lees ook: NASA recruteert soulzangeres Mary J. Blise
Lees ook: Japanse maansonde heeft dochtersonde uitgezet
Lees ook: Tekort aan plutonium voor ruimtereizen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.