Nieuws

Wantrouwen in klimaatonderhandelingen

Geplaatst op 08-09-2007 om 11u59 door Bert Carrein - 1614 keer gelezen
Nieuws

In Europa zal de top van de 21 APEC-landen dit weekeinde met wantrouwen gevolgd worden. Net zoals alle vooraanstaande politieke topvergaderingen dit jaar gaat het om het klimaat, en het ziet er zeer naar uit dat de Amerikaanse president George W. Bush de groep achter zijn eigen klimaatpolitiek wil krijgen. Dit gaat immers in tegen de Europese belangen. In de geplande slotverklaring over bindende reduceringen van broeikasgassen staan slechts vage intenties. De Amerikaanse president ziet in Sydney zeker de mogelijkheid om de Europese klimaatstrategieën af te remmen, menen milieubewegingen. De geplande klimaatverklaring "toont de voortdurende pogingen van de Verenigde Staten om internationale klimaatonderhandelingen af te zwakken en te ondermijnen", zei een woedende Angela Anderson van de milieuorganisatie NET in Washington. Anders dan Berlijn, Parijs of Brussel gokt Bush bij de klimaatsveranderingen op technologische vernieuwingen en vrijwillige afspraken - en niet op wereldwijde bindende overeenkomsten.

In Sydney zitten de grootste luchtvervuilers van de wereld samen aan tafel: de Verenigde Staten, China en - wegens de allesvernietigende branden voor het ontginnen van land - Indonesië. Australië is wegens zijn reusachtige kolenindustrie de grootste vervuiler per kop. Bij hen zal de strategie van Bush wil in goede aarde vallen, want ook de Australische gastheer John Howard en de Chinese persident Hu Jintao gelden als grote sceptici voor een vastlegging van de bovengrenzen voor de CO2-uitstoot. De Verenigde Staten en Australië zijn ook de enige industrielanden die het Kyoto-protocol niet hebben geratificeerd. Bush beschouwt de Verenigde Staten overigens als een voorbeeld voor de hele wereld. "Er is slechts een groot industrieel land dat een groeiende economie en een dalende uitstoot van het broeikasgas heeft: de Verenigde Staten", beweerde hij voor zijn afreis naar Sydney. Bush kent in de strijd tegen de klimaatsverandering China "een beduidende rol" toe - erop gokkend dat Peking zich vooral moeilijk zal laten inpakken door de internationaal voorgeschreven CO2-emissiegrenzen. Sydney is voor Bush slechts een opwarmertje voor zijn eigen klimaatconferentie op 27 en 28 september in Washington. Daar zullen de grootste milieuvervuilers samenkomen, waaronder China en acht andere APEC-leden. Eigenlijk is de APEC een zuiver economisch forum.

De organisatie werd in 1989 opgericht om "vrije en eerlijke" handel in de regio van de Grote Oceaan te stimuleren. Grensbeperkingen zouden moeten worden opgeheven, maar ook alles wat de handel anders belemmert: bureaucratie en corruptie bijvoorbeeld, zei de directeur van het APEC-sceretariaat, Colin Heseltine. Industrienormen moeten geharmoniseerd en octrooibescherming gegarandeerd worden. "Dat lijkt allemaal wel eentonig, maar is van groot belang voor zakenmensen", zei hij. De APEC-ruimte is de meest dynamische economische regio van de wereld. Bijna 60 procent van de wereldwijde economische prestaties wordt hier geproduceerd en 50 procent van de handel. Zonder politiek gaat het natuurlijk niet, omdat politieke zwaargewichten als Bush, Hu en de Russische president Poetin samenkomen. Op de APEC-top in 2006 in Hanoi werd onder druk van de Verenigde Staten Noord-Korea aan de schandpaal genageld, dat kort daarvoor kernproeven had uitgevoerd.

Dit jaar is Birma (Myanmar) aan de beurt. De militaire junta heeft de afgelopen tijd opnieuw demonstraties neergeslagen. Vele dissidenten verdwenen in de kerkers. "De regering moet de activisten onmiddellijk vrijlaten en moet ophouden de mensen te intimideren die zich voor democratie en mensenrechten inzetten", zei de veiligheidsadviseur voor Azi� in het Witte Huis, Dennis Wilder. "Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de hoofdthema's wordt op de APEC-top".

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aarde warmt zichzelf mee op
Lees ook: Internationale veiligheid zal worden berdreigd
Lees ook: Broeikaseffect erger dan aanvankelijk gedacht
Lees ook: Nieuwe technologie voor aanpak klimaatsverandering
Lees ook: Opwarming geen probleem volgens Spaanse oppositie
Lees ook: Eerste verband tussen Groenland en opwarming

Bekijk alle berichten uit deze categorie.