Nieuws

Einde dinotijdperk door botsing in planetoidengordel

Geplaatst op 08-09-2007 om 12u34 door Bert Carrein - 4053 keer gelezen
Nieuws

Het uitsterven van de dinosauriërs, 65 miljoen jaar geleden, is indirect het gevolg van een hevige botsing in de planetoïdengordel die nog eens 100 miljoen jaar eerder plaatsvond. Dat beweren Bill Bottke en zijn collega's van het Southwest Research Institute vandaag in Nature.

Bij de inslag van het 10 kilometer grote hemellichaam werd een krater gevormd met een middellijn van 180 kilometer. Computersimulaties doen vermoeden dat het projectiel deel uitmaakte van de Baptistina-familie, een grote groep van planetoïden met vergelijkbare omlooptijden, baanhellingen en baanexcentriciteiten. Die familie ontstond volgens Bottke en zijn collega's ongeveer 160 miljoen jaar geleden toen twee grote planetoïden, met afmetingen van 170 en 60 kilometer, met elkaar in botsing kwamen.

Door de invloed van de zon en door baanresonanties van Mars en Jupiter kwam een deel van de familie uiteindelijk in de binnendelen van het zonnestelsel terecht, met als gevolg enkele catastrofale inslagen op Venus, Mars, de aarde en de maan. Mede op basis van de samenstelling van de planetoïden concluderen de onderzoekers dat het voor meer dan 90 procent zeker is dat het dino-projectiel ook tot de Baptistina-familie behoorde.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Organische verbinding bij inslagen
Lees ook: Meteorieten brachten mogelijk DNA-elementen mee
Lees ook: NASA zwakt gevaar van botsing asteroïde met Aarde af
Lees ook: Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen
Lees ook: Waarschijnlijk grootste inslagkrater in voorbije eeuw ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.