Nieuws

Een ijzig verhaal

Geplaatst op 10-02-2006 om 14u44 door Bert Carrein - 1658 keer gelezen
Nieuws

Moeten we ons zorgen maken over de opwarming van de aarde? Af en toe lezen we dat de temperatuur op aarde met een halve, ja, zelfs met een hele graad (of zelfs méér) aan het toenemen is. Moeten we daar wakker van liggen?

De temperatuur op de planeet Venus bedraagt 480 graden. Logisch, toch, Venus staat immers zoveel dichter bij de zon. Maar eigenlijk staat Venus niet zoveel dichter bij de zon om die verschroeiende temperatuur te verklaren. Waarom smelt lood dan op Venus, en zouden astronauten in een klassiek ruimtepak er gebakken worden als worstjes in een hotdogkraam? Zou het broeikaseffect er voor iets tussen zitten?

Het beruchte broeikaseffect. Zo'n vaart als op Venus gaat het natuurlijk niet lopen, maar toch moeten we eventjes stilstaan bij die toename, met maar een halve, of misschien wel een hele graad, van de globale temperatuur op aarde. Want ondertussen blijkt dat de gletsjers letterlijk in een ijzingwekkend tempo aan het smelten zijn. De grootste gletsjer van Europa blijkt immers flink te zijn afgeslankt, en hij is niet de enige. Gaat al het ijs op aarde smelten? Staat Rubens straks met z'n voeten in het water? Wordt Spitsbergen het nieuwe Gran Canaria? Zou het helpen als we met z'n allen de fiets zouden nemen voor verplaatsingen van minder dan 5 kilometer?

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Noordpool zou ijsvrij zijn in 2013
Lees ook: Gat in de ozonlaag aanzienlijk kleiner
Lees ook: 2008 wordt weer warm
Lees ook: Noordpoolijs over 5 à 10 jaar gesmolten
Lees ook: Algemeen verbod op wapens in de ruimte?
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.