Nieuws

Kleine, donkere stelsels in onze omgeving opgespoord

Geplaatst op 16-09-2007 om 03u36 door Bert Carrein - 1949 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen denken een harde sterrenkundige noot te hebben gekraakt: die van het gebrek aan kleine sterrenstelsels in de omgeving van ons Melkwegstelsel. Met behulp van de Sloan Digital Sky Survey en de Keck II-telescoop op Hawaï is een populatie van donkere, lichte stelsels opgespoord die de kwestie misschien wel volledig uit de weg ruimt. Er blijken namelijk veel meer kleine, vrijwel geheel uit donkere materie bestaande stelsels te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.

Voor de aanhangers van het meest populaire model van de vorming van sterrenstelsels is dat een hele opluchting. Volgens dat model zouden grote sterrenstelsels, zoals ons Melkwegstelsel, het resultaat zijn van de samensmelting van grote aantallen dwergstelsels - een proces dat tot op de dag van vandaag zou moeten doorgaan. Maar in onze galactische omgeving waren tot nog toe slechts elf dwergstelsels opgespoord, terwijl dat er honderden zouden moeten zijn. De vraag was of deze stelsels er ook echt niet waren of domweg te weinig licht uitzonden om op te vallen. Spectraalonderzoek van negen nieuwe dwergstelsels die bij de Sloan-survey ontdekt zijn, duidt er nu op dat het laatste het geval is.

Daarbij is echter wel weer een nieuw probleem opgedoken: de stelsels zijn lichter dan theoretisch voor mogelijk werd gehouden. Dat betekent niet alleen dat er méér dwergstelsels nodig zijn om het raadsel van de 'ontbrekende dwergen' op te lossen, maar ook dat er een verklaring moet worden gevonden voor de vorming van sterren in zulke mini-stelsels. Volgens de onderzoekers is het denkbaar dat veel dwergstelsels kort na de oerknal veel gas zijn kwijtgeraakt onder invloed van de ultraviolette straling van de eerste generaties sterren. Dat zou zowel hun geringe massa als lichtkracht verklaren. Als deze interpretatie juist is, zouden er wel eens honderden dwergstelsels om ons Melkwegstelsel kunnen draaien die helemaal geen licht uitzenden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkwegstelsels in de verte
Lees ook: Melkwegstelselgroep HCG 87
Lees ook: Twee dansende sterrenstelsels
Lees ook: NGC 253: Een stoffig eilanduniversum
Lees ook: Een van de eerste stelsels ontdekt
Lees ook: Markarian's ketting van melkwegstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.