Nieuws

Problemen met landingsgestel Discovery

Geplaatst op 18-09-2007 om 12u33 door Bert Carrein - 1736 keer gelezen
Nieuws

Alsof het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA nog niet met kopbrekens genoeg zit in verband met de thermische isolatie van de externe tanks van de spaceshuttle, is er een probleem met het landingsgestel van het ruimteveer Discovery ontdekt, zo heeft een goede Amerikaanse ruimtevaartbron gemeld. De voor eind oktober voorziene lancering kan een paar dagen opschuiven. Of en welk gevolg er kan zijn voor de missie van de Atlantis waarvoor Frank De Winne reserve is, is nog onduidelijk. Bij routinetests op de Discovery in het enorme assemblagegebouw op het Kennedy Space Center in Florida is een hydraulisch lek ontdekt in de hechting van het rechtse landingsgestel. Indien er een reparatie nodig is van de interne dichting, kan de eerstvolgende lancering van de Discovery enkele dagen opschuiven, aldus niet nader genoemde functionarissen tegenover een verslaggever van de omroep CBS.

Normaal vertrekt de Discovery op 23 oktober voor een assemblagemissie naar het ISS en zou het gevaarte daarom op 27 september op een enorm rupstransport naar het lanceerplatform 39A verhuizen. Of een reparatie nodig is en hoe lang die eventueel zou duren, is onduidelijk. Tevens is niet geweten of en welke impact er kan zijn voor de voor 6 december voorziene lancering van de Atlantis naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De Atlantis moet het Europese labo Columbus meenemen en aanhechten. Voor deze missie is Frank De Winne de reserve van de Franse astronaut Léopold Eyharts. Gezien de wijzigingen die de oranje brandstoftank (opnieuw) moet ondergaan, luidde het voordien al dat de Atlantis slechts "nipt" het sluiten van het eerste lanceervenster nog voor zou kunnen zijn.

Tijdens de jongste missie van een ruimteveer was er weer eens opschudding rondom het loskomen, tijdens de lancering, van materiaal van de tank voor vloeibare zuurstof en waterstof. Zo'n incident leidde in 2003 tot het uiteenrijten van de Columbia tijdens de terugkeer in de atmosfeer.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?
Lees ook: Discovery veilig geland in Californië
Lees ook: Endeavour keert terug van ISS
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery

Bekijk alle berichten uit deze categorie.