Nieuws

Belgische instrumenten in Russische capsule

Geplaatst op 20-09-2007 om 12u37 door Bert Carrein - 2037 keer gelezen
Nieuws

Vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-U draagraket met succes de onbemande Russische wetenschappelijke capsule Photon M3 gelanceerd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Onder de tientallen meegevoerde experimenten zijn er ook acht uit België. De onbemande Photon is een door de Progress-fabriek in Samara gebouwd, 6,5 ton wegend ruimtetuig. Het is in essentie afgeleid van de capsule waarmee Joeri Gagarin volgens de officiële lezing op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte is geworden. De capsule vertrok om 13.00 uur Belgische tijd met een Sojoez-U draagraket vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan. Ze zal in een lage baan rondom de Aarde - 262 tot 304 km hoog en een inclinatie van 63 graden ten opzichte van de Evenaar - twaalf dagen lang experimenten uitvoeren in micrograviteit.

De proeven keren dan met een 2,5 ton wegende bolvormige terugkeercapsule met een diameter van 2,2 meter naar de Aarde terug. Het Europese ruimtevaartbureau ESA neemt voor de twaalfde keer deel aan een Photon-missie, dit keer met voor 400 kilo aan experimenten op het vlak van vloeistoffenfysica, biologie, groei van eiwitkristallen, meteorieten, kosmische straling en exobiologie. Ook België is in de Photon M3 van de partij, onder meer in de nieuwe Biobox die is gebouwd na het ongeval met het Amerikaanse ruimteveer Columbia. Het experiment Radcells van de Universiteit Gent bestudeert de invloed van kosmische straling op huidweefsels, wat meer moet leren voor toekomstige ruimtevluchten. De KU Leuven doet onderzoek naar de invloed van micrograviteit op het menselijk beendergestel via het Freqbone- en Osteogene-experiment.

Nog in de Biobox vindt het Connect-experiment van de ULG en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB) plaats naar de invloed van "gewichtloosheid" op bindweefselcellen. Op het vlak van vloeistoffenfysica laat de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel ULB, die herhaaldelijk ruimte-onderzoek op dit vlak laat verrichten, research doen naar de stabiliteit van aardolie. Wetenschappers van de ULB en de universiteit van Luik (UlG) hebben een gezamenlijk experiment op het vlak van de kristallisatie van eiwitten (die in de ruimte zuiver gebeurt). Op het vlak van technologie laat Redshift uit Sint-Niklaas met DIMAC een proef doen op het vlak van accelerometers (die van belang zijn bij ruimtevluchten). Euro Heat Pipes uit Nijvel experimenteert via TEPLO naar warmtegeleidingssystemen voor ruimtetuigen.

Opvallend tijdens deze missie van een Photon is het YES-2 experiment van zowat 450 studenten. Op 25 september zal een kleine terugkeercapsule, hangend aan een kabel van 30 km die zelf met het moederschip is verbonden, zich losmaken en afdalen in de atmosfeer. De studenten willen met de baanbrekende proef aantonen dat het mogelijk is, kleine nuttige ladingen aan een fractie van de kost van en veel eenvoudiger dan de huidige methodes naar de Aarde te laten terugkeren.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sojoez met nieuwe bemanning onderweg naar ISS
Lees ook: Soyuz veilig geland in Kazachstan
Lees ook: Herbekijk de lancering van de Sojoez met Frank De Winne
Lees ook: Bemanning Soyuz ontsnapt net aan de dood
Lees ook: Frank De Winne geland in Kazachstan
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.