Nieuws

Derde lanceerpoging Falcon-1

Geplaatst op 10-02-2006 om 14u46 door Bert Carrein - 1489 keer gelezen
Nieuws

SpaceX, een privaat ruimtevaartbedrijf, is er voor de derde maal niet in geslaagd om haar Falcon-1 raket te lanceren. Problemen tijdens een van de tests van de motoren van de raket deden de lanceerpoging in het water vallen.

Het bedrijf had gehoopt de lancering te kunnen laten doorgaan op 10 februari, vanaf haar lanceerbasis op het atol Kwajalein in de Stille Oceaan. Allicht wordt de lancering met minstens twee weken uitgesteld.

Eerder werden twee lanceerpogingen ondernomen in 2005. Die konden niet doorgaan door een computerfout bij de eerste, en een probleem met de motoren van de eerste rakettrap bij de tweede poging. Ook de derde lanceerpoging werd eerder twee dagen uitgesteld om de ontsteking van de motoren beter te kunnen testen.

De Falcon-1 is de eerste telg in een nieuwe reeks lanceerraketten die door SpaceX ontwikkeld worden. Ze is 21 meter hoog, en ontwikkeld om een lading van 570 kg in een polaire baan om de aarde te brengen. De eerste rakettrap keert, nadat hij is afgeworpen, met een parachute terug naar de aarde om daarna hergebruikt te worden in toekomstige lanceringen.

Aan boord van deze eerste raket is de FalsonSat-2, een kubusvormige satelliet van 32 cm op 32 cm, die gebouwd werd door kadetten van de U.S. Air Force Academy. Het toestelletje moet plasma in de ruimte gaan opmeten.

SpaceX is een bedrijf dat volledig privébezit is. Het werd opgericht door Elon Musk. Het bedrijf wil goedkope lanceringen aanbieden, door ondermeer te werken met een beperkt aantal werknemers.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bekijk de lancering van Spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: NASA lanceert OSTM/Jason-2
Lees ook: STS-117 is geland
Lees ook: Frankrijk en VS maken afspraken over ruimtevaart
Lees ook: Atlantis go for launch
Lees ook: Donderdag lancering Amerikaanse maanmissie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.