Nieuws

Russisch vrachtruimteschip los van ISS

Geplaatst op 23-09-2007 om 17u11 door Bert Carrein - 1347 keer gelezen
Nieuws

Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich vanochtend losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS om de komende dagen als autonoom wetenschappelijk labo te fungeren, zo heeft de vluchtleiding nabij Moskou (Tsoup) bekendgemaakt. De Progress M-60 koppelde zich om 02.37 uur Belgische tijd af van de ruimtekolos, maar dook niet meteen de atmosfeer in zoals het merendeel van zijn voorgangers. De afgedankte cargo zal nog vijf dagen op een veilige afstand van het ISS rond onze planeet blijven wentelen als een wetenschappelijk labo dat plasma gaat bestuderen in samenhang met de werking van zijn motoren.

Er is nog voldoende brandstof aan boord voor de autonome vlucht van vijf dagen. Ook in 2003 en 2005 is een afgedankte Progress - in feite een onbemande versie van de Sojoez - voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt, aldus woordvoerder Valeri Lyndin van de Tsoup. Na die studie begeeft de Progress zich op 25 september om 21.59 uur Belgische tijd in de atmosfeer om daar op te branden. Wat niet wordt verpulverd, stort in de Stille Oceaan. De Progress M-60 hing sinds 5 augustus aan het ISS. De cargo had water, voedsel, brandstof, uitrusting en allerhande spullen bij voor de vaste bemanning van de spacemeccano.

Bij zijn vertrek van het ISS was de cargo volgestouwd met afval. Op 27 september zal de (bemande) Sojoez TMA-10 verhuizen van de functionele cargomodule Zarya naar de vrijgekomen koppelingspoort aan de besturingsmodule Zvezda. De Sojoez is de reddingssloep van de driekoppige bemanning van het ISS.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis aan ruimtestation ISS gekoppeld
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Reparaties ISS geslaagd
Lees ook: Het nut van het Internationaal Ruimtestation ISS
Lees ook: Vreemde rookgeur in ISS
Lees ook: Tweede ruimtewandeling gedaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.