Nieuws

Uniek Europees experiment

Geplaatst op 27-09-2007 om 18u25 door Bert Carrein - 1693 keer gelezen
Nieuws

Eergisterenmorgen werd hebben specialisten van het Russische vluchtleidingscentrum een uniek experiment gehouden. Het experiment YES2, waaraan Europese onderzoekers en studenten hebben gewerkt, bestaat erin dat de capsule Fotino zich losmaakt van het moederschip en aan een dertig km lange kabel aan de afdaling naar de Aarde begint. De Fotino maakte zich om 06.47 uur Belgische tijd los van de Photon, en het ontrollen van de kabel stopte omstreeks 09.20 uur Belgische tijd. Gezien de satelliet zich toen buiten het "oog" van de Tsoup bevond, was het wachten op telemetrie tot een volgende doortocht. De capsule zou normaal om 10.00 uur zijn geland. De vooropgestelde plaasts was in de buurt van de Kazachstaanse stad Derzhavinsk.

Volgens ESA bevindt de capsule zich echter nog in de ruimte en wordt nagegaan wanneer de capsule aan haar valscherm naar de Aarde zal terugkeren. Esa noemde het experiment een succes, hoewel de kabel maar voor 8,5 km in plaats van 30 km werd ontrold. Het Yes2 experiment kostte ESA 450.000 euro YES2 maakt deel uit van de onbemande wetenschappelijke Photon M-3 capsule die op 14 september met een Sojoez werd gelanceerd en die ook een reeks Belgische experimenten meevoert. Het experiment YES2 bestaat erin dat de capsule Fotino zich los maakt van het moederschip en aan een dertig kilometer lange kabel aan de afdaling naar de Aarde begint, vooraleer ook de Photon zelf de terugkeer aanvat. Dat is gepland voor morgen, woensdag.

De kabel bestaat uit dynima, en is aldus een superlichte polyethyleen glasvezelkabel. Hij weegt maar vijf kilo maar kan zelf honderden kilo's vasthouden. Het is de langste kabel die ooit in de ruimte wordt uigetest, aldus het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Maar de kabel heeft zich om een onbekende reden aan 5 meter in plaats van 12 meter per seconde ontrold en heeft zich aldus maar 8,5 km in plaats van dertig km ontplooid. Normaal diende de Fotino zich nadien van de kabel los te maken om dan aan een valscherm, dat op 5 km hoogte zou openklappen, omstreeks 10.00 uur te landen in de buurt van de Kazachstaanse stad Derzjavinsk. Bedoeling van het experiment is testen of het mogelijk is op een eenvoudige en goedkope manier nuttige ladingen uit de ruimte, bijvoorbeeld uit het Internationaal Ruimtestation ISS, te laten terugkeren naar de Aarde.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA: "Haal ruimteschroot terug"
Lees ook: ESA krijgt komende 5 jaar 10 miljard nieuwe middelen
Lees ook: Frank De Winne gehuldigd
Lees ook: Navigatiesysteem Galileo loopt serieuze vertragingen op
Lees ook: ESA en Arianaspace tekenen Galileo-contract
Lees ook: Europa wordt volwaardige partner van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.