Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Aardse planeten

Geplaatst op 28-09-2007 om 11u56 door Bert Carrein - 4311 keer gelezen
Nieuws

Planeten bij andere sterren hoeven niet per se te lijken op de planeten in ons eigen zonnestelsel. Een team van astronomen onder leiding van Sara Seager van het Massachusetts Institute of Technology heeft 14 verschillende typen aarde-achtige planeten beschreven met sterk uiteenlopende eigenschappen.

Seager en haar collega's baseerden zich op de waargenomen eigenschappen van protoplanetaire gas- en stofschijven rond andere sterren, waaruit planeten samenklonteren. Op basis daarvan concluderen ze dat exoplaneten die ongeveer even groot zijn als de aarde niet noodzakelijkerwijs uit gesteenten en metalen bestaan. Volgens de astronomen zijn er bijvoorbeeld ook planeten mogelijk die volledig uit ijs, koolstof of ijzer bestaan.

Bij exotische sterren als witte dwergen en pulsars zouden aarde-achtige planeten kunnen voorkomen die grotendeels uit vast koolmonoxide zijn opgebouwd. Voor alle verschillende planeettypen hebben Seager en haar collega's berekend wat de relatie is tussen massa en afmeting. De resultaten van het onderzoek kunnen van belang zijn bij de interpretatie van de meetgegevens van satellieten als Corot en Kepler, die in principe aarde-achtige planeten kunnen ontdekken wanneer ze voor hun moederster langs bewegen en daarbij een klein deel van het sterlicht tegenhouden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet
Lees ook: Spitzer bestudeert exoplaneet
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode
Lees ook: Een tweede Aarde op slecht 4 lichtjaar?
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Weerkaatst licht van exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er heeft al 1 iemand een reactie achtergelaten

Toppy Geplaatst op 08-01-2010 om 13u05 - Quote

Nu nog een mogelijkheid om wormgaten te vormen om snel naar een andere aarde te kunnen emigreren als wij deze uitgeput en vernield hebben. smiley