Een team van Italiaanse astronomen heeft, gebruikmakend van de Very Large Telescope van de ESO (European Southern Observatory) in Chili, de geschiedenis van M12 in kaart gebracht. M12 is een groot sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ophiuchus. Het is het best zichtbaar vanop het zuidelijk halfrond.
De astronomen, onder leiding van Guido De Marchi, ontdekten dat onze eigen melkweg, ook een sterrenstelsel, in het verleden miljoenen sterren met een kleine massa heeft onttrokken aan M12.
Bolhopen, zoals M12, bewegen in uitgestrekte elliptische banen doorheen het heelal. Af en toe doorkruisen ze dan ook gebieden in onze melkweg die rijk zijn aan sterren. Op zo'n moment kan een bolhoop verstoord worden, en de sterren met de kleinste massa blijven achter.
De astronomen ontdekten dat er in M12 helemaal geen sterren met een kleine massa voorkomen, terwijl dat normaal gezien toch de meest voorkomende soort sterren zou moeten zijn. Voor elke ster met de grootte van onze zon, zouden er vier sterren moeten zijn met een massa die maar half zo groot is als onze ster. Die sterren bleken totaal onvindbaar te zijn in M12.
Volgens de metingen van het Italiaanse team bevat M12 op dit moment nog één vierde van de totale hoeveelheid sterren die er ooit in deze bolhoop te vinden waren. Men schat dat M12 nog zo'n 4500 miljoen jaar te leven heeft, ongeveer een derde van zijn huidige leeftijd.
Bron: http://www.urania.be
Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts
Lees ook: Magelhaense wolken niet zo simpel als gedacht
Lees ook: De Melkweg tijdens de vakantie
Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: Niet alle planeten draaien rond een ster
Lees ook: Reusachtige gasstroom is groter dan gedacht
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »