Nieuws

Exoplaneet overleeft nadagen ster

Geplaatst op 01-10-2007 om 15u39 door Bert Carrein - 2060 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal team van wetenschappers heeft een planeet buiten ons zonnestelsel, een exoplaneet, ontdekt die ons meer kan leren over de toekomst van onze Aarde, zo heeft de Iowa State University bekendgemaakt. Het zou er voor ons aardbewoners niet zo slecht uitzien als onze Zon hoogbejaard wordt. Planeet V 391 Pegasi b is een exoplaneet die een 23-koppig team onder leiding van Roberto Silvotti van het INAF-observatorium in Napels in het sterrenbeeld Pegasus na zeven jaar waarnemingen heeft ontdekt. Ze bevindt zich op 1,7 keer de mediumafstand Zon-Aarde. Maar die ster is in de nadagen van haar leven, iets wat ook onze Zon zal meemaken.

Eenmaal de nucleaire brandstof van de ster uitgeput raakt, zal zij enorm uitzetten tot een rode gigant en haar buitenste lagen via een explosieve heliumflash verspreiden. Die expansie kan de binnenplaneten overspannen. Merkwaardig aan V 391 Pegasi b is dat het hemellichaam al de veranderingen van de moederster heeft overleefd. De ontdekking geeft aldus aan dat planetaire stelsels de fase van de rode gigant en de heliumflash kunnen overleven, beklemtoont Steve Kawaler van de universiteit van Iowa, eraan toevoegend dat het hoop geeft voor het overleven van onze eigen planeet in een verre toekomst. Tegelijk waarschuwt de professor in de fysica en astronomie dat V 391 Pegasi b groter is dan Jupiter. Een kleiner planeet zoals de onze kan nog altijd meer kwetsbaar zijn. Silvotti gaat nog een stap verder door te zeggen dat de Aarde een grensgeval is.

Volgens hem is het waarschijnlijker dat onze planeet de expansie van de Zon als rode gigant niet zal overleven. Zeker is de vorser ervorming buiten een sterrenstelsel is waargenomen, maar de enorme aantallen waar het hier om gaat komen als een verrassing - zeker als je bedenkt dat de sterren waarschijnlijk niet veel ouder zijn dan 10 miljoen jaar.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: Donkerste planeet gloeit als stukje houtskool
Lees ook: Extreem lichte exoplaneet ontdekt
Lees ook: Eerste sporen van water op een exoplaneet
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.