Nieuws

Een bypass-operatie voor de Aarde

Geplaatst op 02-10-2007 om 17u12 door Bert Carrein - 2243 keer gelezen
Nieuws

Misschien kan het broeikaseffect wel tegengewerkt worden door pijpen van honderd tot tweehonderd meter lang verticaal in de oceaan te plaatsen, opperen enkele wetenschappers. De golfbeweging moet een eenrichtingsklep in de buis aandrijven die het water omhoog stuwt. Zo zou voedselrijk oceaanwater uit de diepte naar het oppervlak gepompt worden, waar algen de opgepompte nutriënten kunnen benutten. De groeiende algen nemen koolstofdioxide op, sterven en bezinken. Op die manier wordt koolstofdioxide uit de atmosfeer afgevoerd en opgeslagen in de diepe oceaan, zodat het broeikasgas niet meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien produceren de algen sulfiden, een stof die in de atmosfeer de vorming van wolken kan bevorderen, die op hun beurt dan weer een deel van het zonlicht reflecteren en weghouden van de aarde.

Het idee van de oceaanpomp is afkomstig van de wat excentrieke onafhankelijke wetenschapper, multidisciplinaire uitvinder en futuroloog James Lovelock en van Chris Rapley van het Science Museum in Londen. In een brief aan het wetenschappelijke blad Nature bekennen de twee weinig vertrouwen te hebben in de huidige 'goedbedoelde technische of sociale schema's voor koolstofbeperking' die de situatie moeten herstellen. 'We hebben een fundamentele remedie nodig tegen de ziekte van de wereldwijde opwarming.' Hun oplossing met tien meter brede buizen in de oceaan zien ze als zo'n mogelijke 'spoedbehandeling'.

Of het plan technisch uitvoerbaar is en enig effect zou hebben op het klimaat, is nog niet getest. Eerdere studies met 'oceaanbemesting' om de algengroei te bevorderen (waarbij onder meer ijzer aan het oceaanwater werd toegevoegd), leverden maar matige resultaten op. De twee auteurs erkennen dat hun voorgestelde aanpak kan falen, 'misschien om ingenieurstechnische of economische redenen'. Ook is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn op het oceaanleven. 'Het effect op de verzuring van de oceanen moet nog onderzocht worden.'

'Maar', zo argumenteert Lovelock, 'er staat zoveel op het spel dat we het algemene concept naar voren schuiven waarbij we de energie van het systeem aarde zelf gebruiken voor herstel.' Lovelock publiceerde verscheidene boeken waarin hij zijn omstreden 'Gaia hypothese' verdedigt, die de aarde voorstelt als één levend organisme dat streeft naar een soort optimale evenwichtstoestand. 'Als we de planeet niet direct kunnen genezen, kunnen we haar misschien wel helpen zichzelf te genezen', stellen Lovelock en Rapley nu, alluderend op die levende aarde. Ze zijn niet de eerste wetenschappers die spectaculaire noodscenario's uittekenen tegen het broeikaseffect (DS 7 juni). Andere voorstellen voor geo-engineering omvatten onder meer een nevel van zwaveldeeltjes die in de atmosfeer gesproeid wordt om zonlicht tegen te houden (een idee van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen) en miljarden schijfvormige spiegels die in een baan om de planeet geschoten worden om het zonlicht weg te kaatsen (van Roger Angel van de universiteit van Arizona). De meeste voorstellen brengen helaas risico's mee die moeilijk vooraf in te schatten zijn en die wereldwijde gevolgen kunnen hebben (om van de kosten nog te zwijgen), zodat er voorlopig weinig enthousiasme is om de plannen op grote schaal uit te voeren.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hawking: "De mens verdwijnt definitief als hij ruimte niet koloniseert"
Lees ook: Begin van de herst
Lees ook: Nieuwe zeeweg
Lees ook: Waarom is de lucht blauw?
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: Bescherming klimaat staat economie niet in de weg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.