Nieuws

Foto's van scheervlucht tonen Mercurius zoals de Maan

Geplaatst op 09-10-2008 om 20u25 door Bert Carrein - 3309 keer gelezen
Nieuws

Wie het niet zou weten en de foto's ziet die de Amerikaanse sonde Messenger maandag tijdens een scheervlucht langs de planeet Mercurius heeft gemaakt, zou denken dat het om foto's van onze Maan gaat, zo blijkt op de website van de NASA waar reeds enkele opnames te zien zijn.

Maandag scheerde de onbemande Messenger op nauwelijks 200 km aan bijna 24.000 km per uur een tweede keer langs de dichtst tot de Zon staande planeet van ons zonnestelsel. In de loop van dinsdag begon het tuig aan de doorseining van de honderden foto's waarvan enkele reeds te zien zijn op de website van de NASA, meer bepaald hier. Mercurius ziet er door een mozaïek van kraters uit als onze Maan, die qua grootte net iets moet onderdoen voor Mercurius.

Op 14 januari scheerde de Messenger, als eerste specifieke verkenner van Mercurius, een eerste keer langs de planeet. Die passage krikte de kennis over het hemellichaam reeds gevoelig op, iets wat de wetenschappers ook verwachten van de tweede scheervlucht. De vorsers verwachten in het bijzonder foto's van een heel ander onbekend gebied op Mercurius. Zij hopen op meer informatie over de belangrijkste processen in de atmosfeer en het magnetisch veld van de planeet.

Eenmaal de Messenger vanaf 18 maart 2011 rond Mercurius zal draaien, moet de op 3 augustus 2004 gelanceerde sonde in het bijzonder informatie doorsturen over het oppervlak. Een derde scheervlucht is voor september 2009 voorzien.

In 1974-1975 vloog de Amerikaanse sonde Mariner 10 drie keer langs Mercurius om de wetenschappers de eerste informaties te geven over het hemellichaam. Het is een van de minst geëxploreerde planeten vanwege zijn extreme aantrekkingskracht en zijn nabijheid tot de Zon. Wegens de ontzaglijke hitte dienen de instrumenten bijzondere bescherming te krijgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Maandag komt Messenger aan bij Mercurius
Lees ook: Mercurius bijna volledig in kaart gebracht na derde scheervlucht
Lees ook: Messenger nukkig tijdens scheervlucht langs Mercurius
Lees ook: Messenger maakt jacht op vulcanoïden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.