Nieuws

Belgische know-how

Geplaatst op 08-10-2007 om 18u30 door Bert Carrein - 1864 keer gelezen
Nieuws

Het bedrijf Canberra Semiconductor met zetel in Olen levert silicium detectoren voor de volgend jaar te lanceren Amerikaanse sonde MSL, zo staat in het jongste nummer van de nieuwsbrief van de Vlaamse Ruimtevaartindustriëlen (VRI). De detectoren van Canberra zijn geïntegreerd in de "Radiation Assesment Detector" (RAD), een instrument dat samen met andere op de MSL ("Mars Science Laboratory") de leefbaarheid op de Rode Planeet moet nagaan, met het oog op toekomstige bemande vluchten. De RAD zal de hoge-energiestraling op het oppervlak van onze buurplaneet meten en identificeren. De detector bestaat uit een stapel siliciumdetectoren die 300 micron dik zijn, en detectoren die gekoppeld zijn aan cesium-iodide scintillatoren die dienst doen als calorimeter, aldus de nieuwsbrief. Wanneer deeltjes doorheen de detectoren gaan, verliezen ze energie en produceren ze elektronen of lichtimpulsen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsEen interne signaalprocessor analyseert de pulsen om elk hoog-energierijk deeltje te identificeren en zijn energie te bepalen. Canberra moest enkele hindernissen overwinnen zoals de (klassieke) beperkingen op gewicht en volume, de aanwezigheid van een anti-reflectielaag op de detectoren en een zeer dun ingangsvenster, terwijl de atmosfeer en het klimaat op Mars (met alle elektrische ontladingen tot gevolg) vereisten dat alle materiaalverbindingen passief dienden gemaakt.

Steeds volgens de nieuwsbrief heeft Canberra vier modellen en een totaal van 72 detectoren gemaakt die met de MSL zullen meereizen. Mogelijk komt de technologie ook van pas op de Exo-Mars missie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Reizen naar Mars in 37 dagen?
Lees ook: Asteroïde-inslag maakte van Mars dode planeet
Lees ook: Enorme duinen op Mars verplaatsen zich
Lees ook: Europese bemanning MARS 500 in ESTEC
Lees ook: Curiosity maakt eerste ritje op Mars
Lees ook: Primeur: NASA zendt zes Belgen naar Mars in simulatie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.