Nieuws

Het butterfly-effect

Geplaatst op 17-10-2007 om 15u39 door Bert Carrein - 2468 keer gelezen
Nieuws

De cycli die de zonneactiviteit vertoont blijken op aarde gerelateerd aan regenval in Oost-Afrika. Die invloed is zelfs zo sterk dat cycli in de waterstanden van enkele reusachtige meren (o.a. het Tanganyaka-meer, het Victoria-meer en het Naivasha-meer) gerelateerd zijn aan de zonnecycli. Nu dat verband bekend is, lijkt het ook mogelijk om perioden met zware regenval en daaruit voortvloeiende overstromingen te voorspellen. Dat maakt het in principe dan ook weer mogelijk om tijdig maatregelen te treffen tegen de ziektes die in Afrika vaak na overstromingen op grote schaal optreden. Veel epidemieën in Afrika ontstaan doordat insecten ziektes overbrengen, en die insecten kunnen zich vooral goed vermenigvuldigen wanneer waterplassen aanwezig zijn.

De perioden van zware regenval zijn echter geen gevolg van de maxima in de zonneactiviteit, want analyses van het voorkomen van zware regenval en zonnemaxima geven aan dat de regenperioden juist ongeveer een jaar vooraf gaan aan de maxima van zonneactiviteit. Omdat het verband tussen de regenperioden en de zonnecycli statistisch duidelijk is (zij het dat het verband tussen 1927 en 1968 minder duidelijk was dan daarvoor en daarna), en omdat uitgesloten kan worden dat de zonnecycli een gevolg zijn van regenval op aarde, moet worden geconcludeerd dat de cyclische variaties in de zonneactiviteit toch op de een of andere manier de regenval beïnvloeden.

Over de precieze oorzakelijke relatie bestaat vooralsnog weinig duidelijkheid, maar er zijn inmiddels al wel enkele hypotheses over ontwikkeld. Een van de door de onderzoekers opgestelde hypotheses is dat de grotere hoeveelheid zonneenergie die de aarde bereikt bij toename van de zonneactiviteit ervoor zorgt - al voordat het maximum van de zonneactiviteit is bereikt - dat zowel het land als het oppervlaktewater in de oceanen wordt opgewarmd; daardoor zou er meer water verdampen, wat dan weer moet leiden tot meer regenval.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsFoto rechts: De elf jarige cyclus van de Zon. Momenteel bevinden we ons in een actief dieptepunt.

Een andere hypothese is dat en grotere hoeveelheid zonnewarmte bijdraagt aan het ontstaan van de fameuze El Nino's (die inderdaad ook een - zij het wat minder duidelijk - cyclisch patroon vertonen), waarvan bekend is dat die de regenval in oost-Afrika verhogen. Ook als een van deze beide hypotheses juist zou zijn (of wanneer beide effecten een rol zouden spelen), is het achterliggende mechanisme echter nog niet duidelijk. Waarom komt de heftige regenval bijvoorbeeld niet ook voor in het jaar van (en mogelijk ook in het jaar na) de maximale zonneactiviteit? En waarom geldt dat speciaal voor Oost-Afrika?

Ondanks deze vragen is het herkennen van het verband een stap vooruit. De cyclus van de zonnevlekken duurt ca. 11 jaar, en het komende maximum wordt verwacht voor 2011-2012. Dat zou betekenen dat er een grote kans is dat in Oost-Afrika omstreeks 2010-2011 weer een periode van heftige regenval zal optreden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Medische voorzieningen zouden daar nu tijdig op afgestemd kunnen worden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ulysses vriest dood
Lees ook: Verband in snelheden plasmastroming op de zon en activiteit?
Lees ook: Nieuwe sonde zal onderzoek doen naar de Zon
Lees ook: Nieuwe mini-ijstijd door luie zon?
Lees ook: NASA start nieuwe zonnemissie
Lees ook: Toestand van SOHO verzekerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.